Нова дума

Българското посолство в Мадрид отбеляза Националния празник на България

zoom Българското посолство в Мадрид отбеляза Националния празник на България

9 март 2020

На 5 март 2020 г. Посолството на Република България в Мадрид отбеляза с прием Националния празник на Република България 3 март. На коктейла, организиран в салоните на хотел „Мигел Анхел” в Мадрид, посланик Иван Кондов посрещна близо 150 гости, сред които многобройни представители на дипломатическия корпус в Испания, на испанското министерство на външните работи, ЕС и сътрудничеството, на министерството на вътрешните работи, на заетостта, на индустрията, търговията и туризма, както и на неправителствени институции и фондации, местни власти, делови и академични среди, испански и български журналисти, дейци на културата и българската общност. Събитието уважиха над 20 посланици от Азия, Европа, Африка и Америка, както и ръководството на представителството на ЕК в Мадрид.

Приемът беше открит с инструментално изпълнение на живо на химните на България и Испания от талантливите български музиканти, цигуларката Десислава Карамфилова и челистът Стамен Николов, завършили престижната Висша музикална школа „Кралица София” в Мадрид.

В празничното си слово посланик Иван Кондов изтъкна историческото значение на датата, белязала завръщането на България на политическата карта на Европа след края на Руско-турската война. Специално отбеляза честването през 2020 г. на 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания и направи кратък преглед на тяхната богата история, подчертавайки някои от най-значимите моменти в съвременното им развитие – от установеното стратегическо партньорство между двете страни и партньорство в рамките на ЕС и НАТО до съседството и отличното взаимодействие на българската и испанската антарктическите бази. Акцентира също върху осъществените през 2019 г. няколко изключително важни посещения в Испания на ниво министър-председател, министри и зам.-министри, на откриването на Генерално консулство в Барселона, както и на изключително важната и видима роля на българската диаспора в утвърждаването на двустранните връзки и на положителния образ на България в Испания.

В приветственото си слово генералният директор за Западна, Централна и Югоизточна Европа Виктория Гонсалес се присъедини към високата оценка на двустранните отношения и отбеляза голямата популярност, на която се радва Испания в България. По повод на 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения тя открои някои от по-важните инициативи, с които това значимо събитие ще бъде отбелязано.

Посланик Иван Кондов беше награден от председателя на асоциация „Дипломатически свят” посланик Джордж Масаад с почетна диплома за изключителната му професионална траектория.

На гостите бяха раздадени традиционни български мартеници, като едновременно с това те имаха възможност да се запознаят с богатството и красотата на българските народни носии от различни краища на страната, предоставени от асоциация „Балкан”. С любезното съдействие на фирмите „Балканика” и „Волекс” те дегустираха и някои типично български продукти.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: