Нова дума

Забраняват влизането в България на граждани, идващи от Испания и други рискови държави

zoom Забраняват влизането в България на граждани, идващи от Испания и други рискови държави

16 март 2020

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед да не се допускат в страната пристигащи от рискови заради коронавируса страни. Според нея от полунощ на 18 март временно се забранява влизането на територията на България на гражданите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.

Изключение са гражданите с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства.

С друга заповед Кирил Ананиев разпореди разкриването на временни звена за граничен здравен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове Гюешево, Видин, Връшка чука, Маказа - Нимфея и Илинден - Ексохи.

Здравният министър припомни санкциите срещу нарушителите на карантина. Контактните лица на установените заразени от коронавирус, които откажат да бъдат поставени под карантина, ще бъдат санкционирани с глоба от 5000 лева. Карантината за неустановените случай е 14 дни, а за установените – поне 21 дни. Санкцията за неспазване на карантина е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 хил. лева.

„Извънредното положение в демократична държава не означава произвол, хаос и безконтролност. То означава система от правила, норми и мерки, които са по-различни от функциониращите при нормална ситуация - това означава мерки за беопасност. Те трябва да се спазват не само от държавата, а и от гражданите. Каквито и да са те, ако не се спазват от гражданите, няма да има успех - 50% зависи от мерките, 50% от гражданите“, каза още Кирил Ананиев. Той призова хората да не се събират на групи и да се хранят с полезна и витаминозна храна.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: