Нова дума

Генералният консул в Барселона - гост на международен конкурс

zoom Генералният консул в Барселона - гост на международен конкурс

3 февруари 2020

На 22 януари 2020 г., генералният консул в Барселона Цветелин Цолов беше официален гост на тържествената церемония по награждаването на победителите в големия световен финал на международния конкурс за дизайн „Roca One Day Design Challenge“. Конкурсът се организира от каталунската компания „Рока“ /Roca/, световен лидер в дизайна и производството на битова керамика и обзавеждане за баня /компанията навлиза на българския пазар през 1999 г. с придобиването на швейцарската група за производство на санитарен порцелан Laufen, която е собственик на завод "Фаянс" в гр.Каспичан. Днес Roca е най-големият испански индустриален инвеститор в България. Рока България АД предлага на българския пазар три забележителни марки: Roca, Laufen и Fayans/.

Международният конкурс за млади таланти „Roca One Day Design Challenge“ е проведен за първи път в Барселона през 2012 г. Днес съревнованието се е превърнало в глобална инициатива на испанската компания и се провежда ежегодно в 13 града на 12 страни, включително в България.  В него участват студенти и професионалисти от сектора на архитектурата и дизайна на възраст до 30 години. В началото на всяка календарна година победителите от всички издания през предходната година се съревновават в различни категории за голямата годишна награда „Master Design Challenge”. 

На едно от последните издания на конкурса, състояло се на 9 ноември 2019 г. в София, първото място печелят българските студентки от Университета по Архитектура Строителство и Геодезия в София – Десислава Петрова и Лилия Иванова, което ги класира за участие в големия световен финал на конкурса в Барселона.

Доказвайки за пореден път таланта и потенциала на младото българско поколение, сънародничките ни спечелиха първото място на световния финал в категория “Render”.

Събитието се проведе в тържествената зала на Кметството на Барселона „Saló de Cent del Ajuntament de Barcelona“. На него присъстваха заместник-кметът на града Жауме Калбони, секретарят на кмета по въпросите на туризма Хавиер Мерсе, Хавиер Торас, директор в компанията „Рока“, дипломати, представители на бизнеса.

Генералният консул поздрави талантливите ни сънароднички с постигнатия успех и им пожела много бъдещи професионални успехи. Благодари им за приноса, който дават за популяризирането на България и на потенциала на младото българско поколение.

В рамките на събитието генералният консул уговори среща с Хавиер Мерсе, секретар на кмета по въпросите на туризма. В проведения разговор Мерсе изрази увереност, че бъдещото сътрудничество между новооткритото генерално консулство на България и кметството на Барселона ще доведе до положителни резултати за развитието на каталунския и българския туризъм.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: