Нова дума

Генералното консулство даде прием в Барселона по повод националния празник

zoom Генералното консулство даде прием в Барселона по повод националния празник

9 март 2020

На 5-ти март Генералното консулство в Барселона даде прием по случай Националния празник на Република България трети март и навършването на 110 години от установяването на дипломатически отношения между България и Испания. Събитието се състоя в балната зала на двореца „Пинятели“ в Барселона, който е седалище на „Кралския артистичен кръг“ (Real Circulo Artístico) – най-старата професионална арт галерия в Кралство Испания, основана през 1881 г.

В словото си генералният консул Цветелин Цолов сподели с гостите, че 3-ти март е свещена дата за всички българи, защото на този ден преди 142 години, благодарение на смелостта, героизма и саможертвата на хиляди знайни и незнайни български герои, е извоювана независимостта на нашата страна и България отново се появява на политическата карта на Европа. Допълни, че тази дата е символ на успеха на националните борби, символ на мечтите, символ на новото национално самочувствие и достойнство на българите.

Генералният консул Цветелин Цолов направи в речта си ретроспекция на дипломатическите отношения между България и Испания. Подчерта важната роля и благодари за съдействието, което Испания е оказвала на България по пътя и към НАТО и ЕС. Обърна внимание, че днес двустранните отношения са по-интензивни от всякога, както и че практически няма важен сектор, в който двете страни не си сътрудничат пълноценно. Г-н Цолов изтъкна и важната роля на многобройната българска общност в Испания, която допринася със своя труд, както за испанското общество, така и за добрия образ на България, за съхранението и разпространението на българските традиции, дух и култура.

На честването присъства представителят на централното испанско правителство в Барселона (Subdelegado del Gobierno) г-н Карлос Прието Гомес, четиридесет и един консулски представители, акредитирани в Барселона, висши представители на Националната полиция, на Гражданската гвардия, представители на академичните и интелектуалните среди в Барселона, български граждани. За изисканата атмосфера допринесоха виртуозните изпълнения на изтъкнатата българска пианистка Александра Алексиева, която свиреше на роял по време на приема. 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: