Нова дума

В Мадрид представиха България и нейната Европейска столица на културата

zoom В Мадрид представиха България и нейната Европейска столица на културата

19 декември 2019

В Културния център ,,Casino de Madrid'' беше организирана аудиовизуална презентация на тема „България и нейната Европейска столица на културата Пловдив 2019”. Лекцията се проведе на 7 декември 2019 г.

От българска страна в събитието участваха посланик Иван Кондов, посланик на България в Испания, Мария Янчева, съветник по търговско-икономическите въпроси, и Десислава Петрова, І секретар в посолството, а от испанска –  Хосе Луис де ла Кайе Хихон, зам.-председател на Културния център, Хосе Луис Исагире, директор в Центъра и председател на Средиземноморската организация на писателите и журналистите, както и Хосе Луис Тапия Висенте, бивш посланик на Испания в България.

В историческата сграда, намираща се в самия център на Мадрид, посланик Иван Кондов направи пространно изказване, в което запозна многобройната публика с историята на България, актуалното политическо положение в страната, като член на ЕС и НАТО, както и близките партньорски отношения между България и Испания. В този изцяло положителен контекст посланик Кондов изтъкна и отбелязването през т. г. на 140-годишнината от основаването на Българската дипломатическа служба.

Мария Янчева от своя страна направи презентация на разнообразните възможности за инвестиции и търговия у нас, както и на двустранните търговско-икономически отношения и перспективните сектори с потенциал за бъдещо сътрудничество. Десислава Петрова представи пред гостите хилядолетната култура на България и Балканите и ги запозна с град Пловдив като Европейска столица на културата 2019 г., изтъквайки неговата древност, значение и изключително богат културен живот.

С емоционални разкази испанските представители споделиха своите лични преживявания от престоя си в България, а посланик Тапия разказа интересни истории от мандата си у нас, свързани със сефарадските евреи. Изказванията многократно бяха аплодирани от публиката. В рамките на презентацията бяха прожектирани също така видеоматериали за България и Пловдив.

Събитието беше осъществено съвместно с Държавния културен институт, Министерството на туризма и Община Пловдив, която предостави и разнообразни сувенири за гостите. Присъстваха представители на дипломатическите среди, европейските културни институти, медиите и българската общност, както и членове на самия Културен център.

Срещата завърши с коктейл, с българско вино, по време на който някои от гостите също споделиха личните си впечатления от своя досег с нашата страна и от топлината, с която винаги са били посрещани.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: