Нова дума

Блиц-интервю с министъра на външните работи на България

zoom Блиц-интервю с министъра на външните работи на България

24 октомври 2019

- Г-жо Захариева, още през февруари обявихте желанието си в Барселона да бъде открито Генерално Консулство на България. То вече е факт. Какви трудности срещнахте по пътя, предвид политическата обстановка в Каталуния?

- Истината, че анализите на Министерството на външните работи показваха, че трябва и е належащо да открием консулство тук. В началото бяхме по-малко амбициозни – мислехме си, че може би ще е по-лесно да открием консулски офис, който дори не е консулство; след това – консулство, а вече съм много щастлива, че е Генерално консулство. Испанските власти ни оказаха изключително голямо съдействие и всъщност ние не срещнахме никакви трудности с тях. Напротив – след взимане на решението на Министерския съвет за откриване на консулство получихме изключително бързо съгласие, чрез испанското Министерство на външните работи. И наистина в изключително кратки срокове те дадоха съгласие за откриване на консулство тук, след което за може би по-малко от две седмици – съгласие за повишаване на статута на консулството в Генерално консулство. Така че получихме пълно съдействие от испанските власти. Те са много щастливи, че ние открихме Генерално консулство тук.

- То ще бъде и много полезно на българите в Каталуния и Арагон. Завеждащият консулската служба г-жа Джатева сподели, че за 1 месец са имали доста работа…

- Да, така е. Имат работа. Много се радвам, че успях да връча първата лична карта днес на първия клиент на консулството – изключително позитивен и симпатичен млад човек. И аз им казах и на нашите служители тук, че е късмет, че първият им клиент е много положително настроен и усмихнат сънародник. Пожелавам им наистина да имат малко неприятни консулски казуси. Повечето хора, които ги търсят да ги търсят за хубави неща. Знам, че консулството не е само за предоставяне на услуги. Разбира се, то страшно много ще облекчи българските граждани, които досега трябваше да си вземат 1 или 2 почивни дни, за да отидат до Валенсия или до Мадрид, за да получат смяна на лична карта, заверка на документи или каквато и да е друга консулска услуга.

Но това Генерално консулство има и политически и икономически задачи...

 

Пълният текст на интервюто е публикуван в брой 636 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: