Нова дума

Цветелин Цолов е назначен за генерален консул в Барселона

Цветелин Цолов е назначен за генерален консул в Барселона

24 октомври 2019

С решение на правителството от 4 октомври, Цветелин Цолов е назначен за генерален консул на Република България в Барселона, Кралство Испания, с консулски окръг, обхващащ автономните области Каталуния и Арагон.

Младият дипломат работи в Министерството на външните работи от 2004 г. От 2009 до 2011 г. беше завеждащ Консулската служба на Генералното консулство във Валенсия. От 2013 г. до 2016 г. бе втори секретар и консул в посолството на Република България в Испания. След това бе одобрен за генерален консул във Валенсия – длъжност, която заемаше до август 2019 г.

Цветелин Цолов е човекът, който ще ръководи мисията ни в Барселона в следващите години. Тъй като се очаква тя да е доста натоварена с работа, Министерството на външните работи многократно подчерта в последните месеци, че ще разчита изцяло на неговия опит.

В екипа му влизат още Иванка Джатева – консул, Зоя Башова – технически сътрудник консулска служба; и Владимир Василев – технически сътрудник консулска служба с функции и на охрана.

Припомняме, че на 18 септември Министерският съвет прие дипломатическата мисия на Република България в Барселона да е с ранг на Генерално консулство.

Решението за повишаване класа на консулството бе по предложение на заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. То бе прието заедно с Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2019 г. За финансовото обезпечаване генералното консулство Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на МВнР за 2019 г. в размер до 178 508 лв.

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: