Нова дума

Обединението ражда сила, вяра и надежда

zoom Обединението ражда сила, вяра и надежда

19 септември 2019

 Интервю с Иванка Иванова председател на Инициативен комитет за откриване на консулство в Барселона.

- Като председател на Инициативния комитет за откриване на консулство в Барселона, който направи петиция и събра над 3500 подписа в подкрепа на каузата, бихте ли споделили какви реакции предизвика тя?

- Благодаря за вниманието, което ми отделяте в качеството ми на председател на Инициативен комитет на Петиция за откриване на консулство на Република България в Барселона, Автономна област Каталуния (Кралство Испания)!

На човек, който знае къде отива, светът дава път!

Върнахте ме в периода на първото интервю, което дадох за „Нова дума“ на 13 ноември 2018 г, дори и по-назад във времето – първите стъпки, относно законните права на българската общност в чужбина, за отговорността, която поемам и колко подписа според мен ще съберем. Тогава отговорът ми беше: повече от 2000. Спомням си и обръщението към българите: „Вярвайте ми“! Хората, които ме познават, знаят, че когато започна нещо, го довеждам докрай. Това, което имам като информация, е, че ние сме първата българска общност в чужбина, която обедини такава голяма група хора. Отзвукът е с широк спектър на действие.

Не подведох никого и успяхме заедно – всички българи от Испания, Южна Франция и България.

Поисках доверие, получих доверие. Дадох твърда дума и оправдах доверието – има реално отворено и работещо консулство в Барселона – 10 месеца и 17 дни след решението на Общото събрание на Инициативния комитет от октомври 2018 година.

Оставаме в историята на дипломацията и в историята на България.

Обединението ражда сила, вяра и надежда! Така се покоряват планини!

Няма невъзможни неща на този свят! Важното е да си убеден в каузата, да е полезна за всички български граждани, независимо къде се намират в света! Показахме как се работи в екип, задружно и с довеждане до реален положителен резултат! Запазихме добрия тон, уважение и респект както помежду си, така и с българските институции. Изградихме мост и топла връзка с българите от цял свят. Пример сме за всички, за толерантност и победа!

Една необикновена петиция с международна подкрепа, която генерално разреши отваряне на консулство и даде ход за разрешаване на проблемите с постоянно и временно пребиваващи български граждани в автономна област Каталуния и за развитие на бизнес отношенията на България с Каталуния. Показахме как се работи, какво означава да сме заедно.

Целта и мотивите на Петицията са вече факт. Пътят не беше лесен, отговорността – огромна пред над 50 000 български граждани (постоянно пребиваващи в Каталуния и временно пребиваващи с цел бизнес, туризъм, образование и т.н).

24 октомври 2018 г. ще остане паметна дата в историята на дипломацията и в историята на България. Много хора не вярваха, дори не допускаха такава бройка подписи или пък най-малкото отваряне на консулство. Изготвяне на образеца на петицията, придружена с протокол на Общо събрание, в който са посочени цел и мотиви, определяне на инициативен комитет и изграждане на координационната мрежа, методологически указания, което е най-съществената част, относно полагане на подписите.

На общото събрание единодушно взехме решение за саморъчно полагане на подписи с физическо присъствие на лицето пред координатор, определен от инициативен комитет. Петицията е международна, тя беше адресирана до всички българи от цял свят. Тя стартира не само в Испания, но и в България (изградени координационни центрове и координатори в големите градове в България).

Нашата петиция беше адресирана до всички институции на България (председателя на Народно събрание, президент на България, министър- председателя, министър на външните работи, посолство в Мадрид, омбудсман на България), същевременно писмено са уведомени и: българските евродепутати в Европейския парламент, вицепрезидента на България, патриарха на Българската православна църква, Антоний – български православен духовник на Западно и средноевропейски митрополит на Българската православна църква и до Главно мюфтийство в България.

 

Пълният текст на интервюто е публикуван в брой 634 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: