Нова дума

Мисията на България в Барселона ще бъде с ранг на Генерално консулство

zoom Мисията на България в Барселона ще бъде с ранг на Генерално консулство

19 септември 2019

Дипломатическата мисия на Република България в Барселона ще бъде с ранг на Генерално консулство. Това прие на 18 септември Министерският съвет.

Решението за повишаване класа на консулството е по предложение на заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Решението на МС бе прието заедно с Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2019 г. За финансовото обезпечаване генералното консулство Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на МВнР за 2019 г. в размер до 178 508 лв.

Новото ни генерално консулство в Кралство Испания, с консулски окръг, обхващащ територията на автономните области Каталуния и Арагон, ще бъде ръководено от генерален консул.

Припомняме, че през месец август от МВнР обявиха, че досегашният генерален консул на България във Валенсия Цветелин Цолов ще ръководи дипломатическата ни мисия в Барселона: „...предстои откриване на консулство на България в Барселона и тъй като се очаква то да бъде изключително натоварено, за негов ръководител е определен опитният досегашен консул във Валенсия Цветелин Цолов“. Очаква се скоро решение и за назначаването на генерален консул в Барселона.

В момента мисията там се ръководи от консул Иванка Джатева. Дамата е дългогодишен служител на Министерство на външните работи у нас, а последните години е работила като директор на Дирекция „Вътрешен одит“ в институцията. Била е член и на избирателна комисия в Барселона на европейските избори през месец май.

 

Вижте тук как да си запазите час за консулството в Барселона.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: