Нова дума

Административни пречки бавят отварянето на консулството в Барселона

zoom Административни пречки бавят отварянето на консулството в Барселона

1 август 2019

„Поради административни причини, които не зависят от Министерството на външните работи на България, Консулството в Барселона няма да отвори точно на предварително заявената дата. Надяваме се това да стане възможно най-скоро, за което допълнително ще Ви уведомим.“

Това съобщиха за „Нова дума“ от „Пресцентъра“ на Министерството на външните работи вчера, като уточниха, че консулството се намира в квартал „Грасия“ (Gracia). Адресът е: Avinguda de la Riera de Cassoles, 54, 08012 Barcelona, точно до metro Lesseps (L-3) и близо до популярната туристическа забележителност Park Güell.

Припомняме, че решението на Министерския съвет за откриване на консулство на Република България в Кралство Испания, ръководено от щатно консулско длъжностно лице, със седалище в гр. Барселона и с консулски окръг, обхващащ територията на автономните области Каталуния и Арагон бе взето на 8 май по предложение на заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. За финансовото обезпечаване по откриването на консулството Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на МВнР за 2019 г. в размер до 486 211 лв.

През октомври 2018 г. Инициативен комитет от българската общност в Каталуния с председател Иванка Иванова организира петиция за откриване на консулска служба в Барселона, която бе подкрепена от над 3000 души. През февруари 2019 г. подписката бе внесена в българските институции, повечето от които излязоха със становище и препоръки към МВнР в столицата на Каталуния да се открие дипломатическо представителство на страната ни.

„Искам специално да ви благодаря за вашата гражданска активност, за това консулството в Барселона да бъде факт и да заработи активно от 1 август тази година. Без тази гражданска активност ще бъде и по-трудно да запазим духа и близостта с родината тогава, когато живеем в чужбина“, заявява през месец май Екатерина Захариева във видео-обръщение до българската общност в Барселона. Външният ни министър подчертава, че откриването на консулството ще направи по-силна връзката на българите с родината им и ще облекчи административните услуги за сънародниците ни, живеещи в този испански град.

Административни причини обаче възпрепятстват откриването да стане днес. Както уточни посланик Иван Кондов преди време пред репортер на „Нова дума“, за откриването на консулството в Барселона е необходимо и разрешение от испанските власти, като от това дали ще дойде навреме зависи и датата на откриване.

Така или иначе обаче консулската служба в столицата на Каталуния вече е факт. Тя ще предостави по-лесен и бърз достъп до консулски услуги като подаване на заявление за издаване на български документи за самоличност, извършване на нотариални заверки на пълномощни и декларации, както и получаване на актове за гражданско състояние. Въпрос на дни е да започне да приема и обслужва сънародници.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: