Нова дума

Българин със сребро на шампионат по канадска борба

zoom Българин със сребро на шампионат по канадска борба

18 юли 2019

Родният скулптор Иво Чочев, живеещ от дълги години в Мадрид, завърши на престижното второ място на Шампионата на Испания по канадска борба, провел се през месец юни тази година в Пуерто Серано – Кадис. Нашенецът си осигурява място на почетния подиум, въпреки загубата от руснака Михаил Николаев във финала в абсолютна категория. Вестник „Нова дума“ се свърза с Иво, който разказва любопитната си история, в която се преплитат изкуството и един от най-изискващите силови спортове – канадската борба.

„Живея в Испания още от самото началото на 90-те години. От София съм, а първоначално пристигнах тук с приятел от България, филолог. Идеята ми бе да дойда за кратко, но в последствие останах в Испания, ожених се и така вече почти 30 години.

По професия съм скулптор, завършил съм изящни изкуства. За мен канадската борба е хоби, забавление. Посветил съм дълги години от живота си на спорта, на млади години съм се занимавал активно с борба. Интересното за турнира, в който участвах, е, че се явявам на него за втори път. Тази година беше двадесет и осмото му издание, а съм участвал преди това на второто, което беше преди над две десетилетия. По онези години се водеше шампионат по културизъм и канадска борба и се проведе на тогавашния стадион на „Атлетико“ Мадрид... Тази година стигнах до финала на свободната категория – дясна ръка, без да допусна нито една загуба. В последния мач бях победен от руснак, тежащ може би около 140 килограма, които много сериозно превъзхождаха моите 90... С други думи – разликата в силата и в техниката оказаха голямо влияние. Все пак съм горд от своето представяне, защото самият аз не очаквах да стигна толкова напред. Съперникът ми, също така, е световен рекордьор по вдигане на тежести от място...

Надпреварата беше наистина сериозна. На турнира в Кадис организацията бе на блестящо ниво. Освен голям брой състезатели, бяха дошли множество  известни професионални съдии от цяла Европа. Канадската борба е предимно със статут на аматьорски спорт, но в конкретната надпревара не бе даден шанс за изява на – така да кажем, – случайни хора. На шампионата бяха допуснати единствено спортисти, представители на официални клубове, сертифицирани от испанската федерация. Моят отбор се казва „Pulling Wolf Team” и се намира в Мадрид. Ходя на тренировки няколко пъти в седмицата, а сред младите испанци имаме шампиони в различни категории от национални и континентални надпревари. Заявил съм участие и на друг турнир в Испания през есента, но не се целя в международната сцена.

Моята професия е друга и изисква да пазя ръцете си винаги здрави. Канадската борба е развлечение, спорт, който много харесвам и практикувам още от юноша. Както споделих, занимавам се със скулптура, с изкуство. Работя и с асоциация „Тангра“, която е насочена към културните и фолклорните прояви и инициативи на български деца, живеещи в чужбина.  Изработвам почетните статуетки за международния фестивал „Аз съм българче“, в който години наред участват български деца и училища от емигрантските ни организации от Европа и света. Радва ме искрено, че с времето има все по-засилен интерес и повече представители от далечни държави, като например Канада. Също така оценявам и рисунките на децата, които участват в конкурсите по изобразително изкуство. Като българин, живеещ в чужбина от дълги години, за мен е много важно да се обръща внимание на подобни инициативи и от страна на официални представители на българската държава. На нашите сънародници в Испания искам да пожелая най-вече здраве и да работят с желание и мотивация. Когато обичаш това, което правиш, и то ти носи удовлетворение, успехът е гарантиран.“  

 

Александър Янкулов

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: