Нова дума

Празник за деня на детето в Алкоркон - най-дългата рисунка

Празник за деня на детето в Алкоркон - най-дългата рисунка

30 май 2013

На 1 юни – събота, в 12 часа започва едно предизвикателство – да нарисуваме най-дългата рисунка. Събитието е в рамките на инициативата „Голямото рисуване на малките художници”, а организатори са българско неделно училище „Бачо Киро” – Алкоркон, и арт център „Орхидея” – гр. Карлово.

В парка La Ribota в Алкоркон, който се намира между c/ Juan Ramón Jiménez, c/ Los Pinos и c/ Alfredo Nobel, върху дървени стативи ще бъде опънато платно, дълго 400 метра. На него децата ще рисуват своите мечти с водни бои или пастели.

„Този хепънинг е правен в много градове в България и е преминал с голям успех. Надяваме се, че и тук, в Мадридска област, ще се включат много деца”, съобщи за „Нова дума” Ралица Цветанова – координатор на българското училище в Алкоркон.

Паралелно с децата от Испания на 1 юни ще рисуват и малчуганите в два града у нас – Пловдив, Поморие.

„Голямото рисуване на малките художници” е уникален проект,иницииран от творческия тандем Кунка Баклова и Момчил Николов. За първи път те осъществяват идеята на 1 юни 2011 г. в гр. Карлово, България.

Впоследствие я пренасят и в София – на 20 април 2012 г. по време на Фестивала на българското образование пред НДК. А на самия детски празник – в Карлово, Сопот, Раковски, Варна, Пловдив, Несебър и Поморие.

При осемте изяви се включват повече от 10 000 деца, които изобразяват мечтите си на общи 3500-метрово платно, опънато на статив.

През тази година „Голямото рисуване на малките художници” е гостувала и във Венеция.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: