Нова дума

Новите символи на горивата в бензиностанциите

zoom Новите символи на горивата в бензиностанциите

18 октомври 2018

В петък, 12 октомври, във всички бензиностанции на територията на Европейския съюз започнаха да се виждат новите етикети, обозначаващи горивата: бензин, дизел, газ. Символите позволяват на водача на МПС да идентифицира с един поглед вида гориво, от който се нуждае, за да пълни резервоара си, особено когато пътува в чужбина, независимо от езика или търговската марка.

Не е необходимо да ги запомни веднага – до новите етикети продължават да стоят и старите надписи/цифри за вида гориво (бензин или дизел).

„Уеднаквяването е с цел да се избягва объркване в доставките“, обяснява Густаво Мескита, консултант на Испанската конфедерация на операторите на бензиностанции (CEEES). Според него, 90% от всичките 11 500 бензиностанции в Испания вече са получили новите етикети.

„Символът за бензин е кръг, за дизел е квадрат, а за газ – ромб.“

Тези символи се появяват на колонките и помпите в бензиностанциите не само в страните членки на ЕС, но и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Македония, Сърбия, Швейцария и Турция. Ще бъдат въведени и от търговците и снабдителите.

Всички нови моторни превозни средства (автомобили, мотоциклети, камиони, автобуси и т.н.), които се регистрират след 12 октомври, трябва да имат залепени новите символи както върху указанията за ползването им и техническите характеристики, така и върху капака на резервоара.

Бензинът се идентифицира с кръг, в който се появят изписани E5, E10 и E85. Символът съжителства със сегашните. Тези цифри показват количеството етанол, съдържащо се в горивото – 5%, 10% или 85% етанол.

Дизелът е с квадратна маркировка, в която има символи B7, B10 и XTL. Те показват съотношението на компонентите на биодизел в горивото – 7% и 10% в случая на B7 и B10; а XTL означава синтетичен газьол, произведен от вещества, различни от суров нефт.

По-малко използваните газообразните горива са с най-разнообразна номенклатура. В ромбоидния етикет има четири разновидности: H2 за водород, CNG за сгъстен природен газ, LPG за втечнен нефтен газ и LNG за втечнен природен газ, обяснява испанската Асоциация на операторите на петролни продукти.

 

Пълният текст е публикуван в брой 613 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: