Нова дума

Има ли смисъл от зимното и лятното време?

18 октомври 2018

На всеки шест месеца трябва да местим стрелките на часовника напред или назад. Скоро това задължение може да изчезне, ако се приеме предложението на Европейската комисия за премахване промяната на часа (лятно и зимно време).

Въпросът широко се обсъжда. Посочва се, че пестенето на енергия е незначително, че повечето държави в света не прилагат лятно и зимно часово време, предполага се че местенето на стрелките оказва влияние и върху здравето.

Всеки наблюдател трябва да е на ти с основните системи за измерване на времето, базирани върху моментите на ротацията и обикалянето на Земята около Слънцето. Тези моменти управляват слънчевия ден, който представлява интервала между две последователни кулминации на Слънцето върху един и същ меридиан. Продължителността на деня не е константна величина и се променя през годината. Причина за това се крие в промяната на разстоянията между Земята и Слънцето; за по-голямо удобство се употребява средно слънчево време.

Ролята на железниците

…Впрочем, кога хората са започнали да се замислят за промяна на часовото време?

В средата на 19 век часовникът не показвал едно и също време в цяла Испания – всеки район го нагласявал според средния слънчев час. Например, когато в Барселона било 12 часа на обяд, в Мадрид са минали няколко минути от 11:30 часа.

С появата на железниците се налага необходимостта от единни часови разписания, за да регулира движението на влаковете от едно място до друго.

Британските жп компании са първите, които унифицират часовите графици през 1840 година. Други страни последват примера: цяла Франция възприема часа на Париж, а Германия – на Берлин. През 1883 г. в САЩ се въвежда единно време в рамките на 4 часови поява.

От 1 януари 1901 г. в Испания се въвежда единно официално време по Гринуичкия меридиан, който минава през Арагон. В Мадрид официалното време е било с разлика от 15 минути, а в Барселона – с разлика от 9 минути.

На Международната конференция на Меридиана от 1884 г. (в която участва Испания) се препоръчва да се утвърди меридиана на Гринуич като отправна точка, като се има предвид, че тя вече се използвала в повечето морски карти. Успоредно с това се решава, „тъй като страните адаптират националните си жп разписания, да се въведе система от световни часови зони“.

 

Пълният текст е публикуван в брой 613 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: