Нова дума

Утвърдени са адаптираните учебни програми за 292 неделни училища в чужбина

Утвърдени са адаптираните учебни програми за 292 неделни училища в чужбина

19 август 2016

Обучението на учениците в 292 български неделни училища в чужбина, които постъпват в I и в V клас през учебната 2016/2017 година, ще става по адаптирани учебни програми по български език и литература, по история и цивилизации и по география и икономика. При адаптирането на програмите за първи път експерти на МОН привлякоха учители, които преподават в неделни училища в чужбина и дадоха становище какво е най-удачно да се преподава. За първи път българчетата в чужбина ще се обучават по адаптирани учебни програми по история и цивилизации и география и икономика в частта им...

[ Още ]

Окончателно: Само до 35 изборни секции в чужбина

Окончателно: Само до 35 изборни секции в чужбина

21 юли 2016

До 35 изборни секции ще могат да се разкриват във всяка държава извън България. Таванът бе наложен от депутатите, които одобриха на второ четене промени в Изборния кодекс. За разкриване на изборните бюра извън дипломатическите и консулските представителства ще се изискват 60 заявления, предвиждат още текстовете, приети със 100 гласа „за“, 25 „против“ и 8 „въздържал се“. (За Испания това означава, че за всяко едно населено място, различно от Мадрид и Валенсия, ще трябва отново да се събират заявления, за да може да има секция.)

[ Още ]

Започна Страстната седмица, всеки ден е велик

Започна Страстната седмица, всеки ден е велик

25 април 2016

От понеделник след Цветница започва Страстната седмица за православните християни. Това Седмицата на страданията – последната от живота на Исус Христос. Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на Спасителя Господ Иисус Христос - неговите страдания, кръстна смърт и погребение.

[ Още ]

Цветница – един от най-хубавите пролетни празници

Цветница – един от най-хубавите пролетни празници

24 април 2016

Днес е Цветница. Един от най-хубавите пролетни празници винаги се пада в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. На този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки. След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос...

[ Още ]

Испанката Марта от София: „България е рай“

Испанката Марта от София: „България е рай“

17 март 2016

- Вашият блог „Испанска майка в България“ (http://www.mamaenbulgaria.com/) е твърде популярен сред испаноговорящите в България и сред българите в Испания. Кога Ви дойде идеята за блога? - Преди три години вече бях редовна читателка на много блогове на различни теми. Направих си личен блог с началната идея да говоря за децата си и за своите си неща, но скоро си дадох сметка, че има много блогове за майчинство, докато информацията за България не е твърде обемна в интернет, най-малкото пък на испански език.

[ Още ]