Нова дума

Ще успее ли битката с измамите и „сивата” икономика?

20 април 2012

Кабинетът прие миналата седмица редица мерки срещу фискалните измами и „сивата” икономика.

Отсега нататък не могат да се извършват плащания с налични пари на суми по-големи от 2500 евро; както платецът, така и получателят могат да бъдат санкционирани с глоба от 25% от стойността на извършеното разплащане. Наказанието може да бъде опростено, ако в срок от три месеца след извършеното нарушение се съобщи за него в данъчната агенция.

Освен това се задължават физическите лица и компаниите да информират за своите банкови сметки и други ценности в чужбина. Данъчните инспектори ще следят „по-отблизо” приходите на известни спортисти, художници, артисти, певци и музиканти, както и вноса на стоки от Азия. Специално внимание ще се обърне на електронната търговия.

С плана за борба с данъчните нарушения кабинетът цели да вкара в държавната хазна близо 8,2 милиарда евро.

Борбата със „сивата” икономика е още по-тежка. Според специалистите в Испания тя върти 250 милиарда евро – близо 25% от националното богатство (в Германия е 10%, а средно за ЕС е 13%). Това означава, че се губят около 75 милиарда данъчни постъпления. Повечето данъчни инспектори са на мнение, че т.нар. „фискална амнистия” (да се плати данък само върху 10% от укриваната реална сума) няма да ограничи „сивия” сектор. Доказва го историческият опит на Испания в началото на 90-те години, на Германия по същото време, и на Италия и Белгия – в началото на този век.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: