Нова дума

В 2,00 ч. тази нощ минаваме към лятното часово време

zoom В 2,00 ч. тази нощ минаваме към лятното часово време

27 март 2021

В нощта срещу неделя, 28 март, преминаваме към лятното часово време. Точно в 2,00 часа сутринта испанско време часовниците се преместват с един час напред.

През 2018 година тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че над 80% от европейците са поискали смяната на времето да бъде премахната. Това доведе до решението преминаването между лятно и зимно часово време да отпадне най-късно през октомври 2021 година.

Но правителствата на държавите-членки все още не са се договорили кое часово време да бъде въведено. Ако до края на октомври се вземе решение да остане лятното часово време, тази нощ ще е последното местене на стрелките. Ако обаче това не се случи, в неделя, 31 октомври в 3,00 часа през нощта ще върнем часовника един час назад, тоест от 3,00 часа ще стане 2,00 часа.

Зимното часово време е астрономическото, но много хора предпочитат лятното време, тъй като е светло до по-късно вечерта.

Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите. Това би следвало да намали разходите за осветление.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: