Нова дума

Промяна: деца до 6 г. влизат в Испания без тест за COVID, а възрастните избират PCR или кръвен

zoom Промяна: деца до 6 г. влизат в Испания без тест за COVID, а възрастните избират PCR или кръвен

9 декември 2020

Още една възможност за безопасно влизане на пътуващите за Испания е в сила от 10 декември 2020 г. Освен с отрицателен PCR тест, Испания ще позволи на влизащите в страната пътници от рискови райони, вкл. и България, да докажат отрицателна диагноза на COVID-19 с тест TMA (Transcription-mediated amplification) – кръвен тест за вирусно натоварване. Изследването трябва да е направено 72 часа преди пристигане. Документът с резултата от един от двата теста (PCR или TMA) може да се представи на граничните власти издаден освен на испански или английски език, също и на френски или немски език. Ако документът не може да бъде издаден на някой от четирите езика, трябва да се представи превод на същия на испански език, направен от официален орган (заклет преводач).

Другата новост е, че за деца под шест години няма да се изисква да представят диагностични тестове, за да влязат в Испания. Този тип изключения се прилагат в много съседни държави.

Ще продължи извършването на санитарния контрол на всички международни пътници – контрол на температурата и визуален контрол. Остава задължително попълването на Формуляра за санитарен контрол https://www.spth.gob.es/, който може да се попълни и като мобилна апликация. (Бел. ред. - Вижте повече информация тук.)

С пълния текст на резолюцията на Министерството на здравеопазването можете да се запознаете тук https://www.boe.es/boe/dias/2020/12/10/pdfs/BOE-A-2020-15878.pdf.

 

Служба по трудови и социални въпроси

към Посолството на Република България в Мадрид

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: