Нова дума

До 14 май подаваме заявления за гласуване извън страната

zoom До 14 май подаваме заявления за гласуване извън страната

23 април 2024

Електронното заявление за гласуване извън страната на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни може да се подава от днес, съобщиха от пресцентъра на Централната избирателна комисия. Формулярът е достъпен от 12:00 ч. българско време на страницата на ЦИК, а крайният срок за подаване на заявленията изтича в 24:00 часа българско време на 14 май 2024 г.

От 12 април досега се приемаха само писмени заявления по образец (Приложение № 80-ЕП/НС от изборните книжа), като те трябва да са попълнени и подписани собственоръчно, и след това да бъдат изпратени или занесени лично до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава. Заявлението, подадено по електронен път, значително улеснява процеса.

И в двата случая избирателят вписва на български език на кирилица имената си по паспорт, военна карта или по лична карта, единния си граждански номер и постоянния си адрес в Република България. Избирателят вписва на кирилица или латиница настоящия си адрес/адресът на пребиваване, както и мястото извън страната, в което желае да гласува (в електронната форма може да избере от вече установените или да добави ново). В заявлението си избирателят може да посочи електронен адрес или телефон за контакт.

Припомняме, че подаването на предварително заявление за гласуване не е задължително, но е препоръчително. С вписаните от избирателите данни се формират списъци за гласуване в съответната секция – факт, който улеснява значително протичането на изборния ден. Лице, подало заявление за гласуване извън страната, се изключва от избирателните списъци в България.

С решение на ЦИК от 19 април бяха обявени местата зад граница, в които на 9 юни автоматично ще бъдат разкрити избирателни секции. В Испания се очаква да има 63 СИК в 54 града. Местата към момента са обявени под условие, че бъде получено съгласието на приемащата държава за произвеждането на изборите и за разкриването на избирателните секции.

За да бъде отворена нова секция, която не фигурира в обявените към момента от комисията, трябва предварително да бъдат събрани най-малко 40 заявления за гласуване.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: