Нова дума

Гласуваме в 63 избирателни секции в Испания засега

zoom Гласуваме в 63 избирателни секции в Испания засега

19 април 2024

63 избирателни секции се разкриват автоматично в Испания за изборите на 9 юни тази година. Това става ясно от решение на ЦИК, публикувано днес, с което бе обявен списъкът на местата извън страната, в които на произведени до 5 години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секции и в нея са гласували не по-малко от 100 избиратели. В този списък попадат и местата, където има дипломатически и консулски представителства на Република България и в тях следва да бъдат образувани избирателни секции по чл. 14, т. 1 ИК.

Припомняме, че изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители са на 9 юни тази година.

За Испания ЦИК обяви 54 населени места, в които трябва да бъдат открити 63 избирателни секции:

  • четири секции в Мадрид: три в посолството и една в българския магазин на метро Menéndez Pelayo;
  • по две секции в генералните консулства в Барселона и Валенсия, както и в Гандия, Палма де Майорка, Памплона и Хатива;
  • по една секция в Алзира, Аликанте, Алкала де Енарес, Алфас дел Пи, Аранда де Дуеро, Аресифе (Лансароте), Арчидона, Бенидорм, Бургос, Валядолид, Витория-Гастейс, Гуадалахара, Ел Ехидо, Ел Раал, Енгера, Ехеа де лос Кабайерос, Ибиса, Канталехо, Кастейон де ла Плана, Колядо Вилялба, Куеляр, Куенка, Лас Палмас де Гран Канария, Леон, Лерида, Кослада, Малага, Марбеля, Мостолес, Мурсия, Олерия, Паленсия, Пуерто де Сагунто, Салоу, Сантани, Сарагоса, Сарон, Севиля, Сеговия, Сория, Тафая, Тенерифе, Торевиеха, Тудела, Уеркал – Овера, Фрага и Хетафе.

Към момента местата са обявени под условие, че бъде получено съгласието на приемащата държава (Испания) за произвеждането на изборите и за разкриването на избирателните секции. 

След решението, по преценка на посланика ни в Мадрид или на генералните консули в Барселона и Валенсия, някои от секциите обаче могат да не отворят врати за деня на вота.

За да бъде разкрита секция в друго населено място в Испания, различно от посочените по-горе, трябва да бъдат подадени предварително минимум 40 заявления за гласуване. Очаква се ЦИК скоро да пусне формата за подаване на електронно заявление.

Пълният текст на решението може да видите тук: 

https://www.cik.bg/bg/decisions/3117/2024-04-19

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: