Нова дума

До 14 май подаваме заявления за гласуване извън страната

До 14 май подаваме заявления за гласуване извън страната

23 април 2024

Електронното заявление за гласуване извън страната на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни може да се подава от днес, съобщиха от пресцентъра на Централната избирателна комисия. Формулярът е достъпен от 12:00 ч. българско време на страницата на ЦИК, а крайният срок за подаване на заявленията изтича в 24:00 часа българско време на 14 май 2024 г. От 12 април досега се приемаха само писмени заявления по образец (Приложение № 80-ЕП/НС от изборните книжа), като те трябва да са попълнени и подписани собственоръчно, и след това да бъдат изпратени или занесени лично до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава. Заявлението, подадено по електронен път, значително улеснява процеса.

[ Още ]

Гласуваме в 63 избирателни секции в Испания засега

Гласуваме в 63 избирателни секции в Испания засега

19 април 2024

63 избирателни секции се разкриват автоматично в Испания за изборите на 9 юни тази година. Това става ясно от решение на ЦИК, публикувано днес, с което бе обявен списъкът на местата извън страната, в които на произведени до 5 години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секции и в нея са гласували не по-малко от 100 избиратели.

[ Още ]

Условия за гласуване извън страната на 9 юни

Условия за гласуване извън страната на 9 юни

12 април 2024

Със свое решение от днес Централната избирателна комисия на България определи условията и реда за образуване на избирателните секции извън страната и за назначаване съставите на секционните избирателни комисии при произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г. Според него избирателните секции извън страната се образуват от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства (ДКП) на Република България и при спазване на законодателството на съответната държава. Те определят местоположението на избирателните секции въз основа на териториалното разпределение на българската общност в съответното населено място.

[ Още ]