Нова дума

Изборният ден започна в 64 секции в Испания

zoom Изборният ден започна в 64 секции в Испания

2 април 2023

Спокойно започна изборният ден в Испания. Българите, живеещи тук, могат да гласуват за народни представители в 55 населени места, където сформираните секции са общо 64. Последни – заради часовата разлика от 1 ч., – отвориха секциите на Канарските острови.

„Изборният ден в трите секции в Посолството на Република България в Мадрид започна точно в 07.00 ч. Още преди този час имаше граждани, желаещи да подадат своя глас и изчакващи отварянето на секциите. В секциите има възможност за гласуване с машина и с бюлетини. Изборният ден, който ще продължи до 20.00 ч. ако няма чакащи гласоподаватели, върви спокойно и без образуване на опашки“, съобщиха във Фейсбук от Посолството на Република България в Мадрид.

Право да гласуват в парламентарните избори извън страната имат български граждани, които са навършили 18 години към деня на вота включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Могат да гласуват в избрана от тях секция, независимо дали са подали предварително заявление за гласуване или не. Ако не са включени в избирателния списък, попълват предварително декларация Приложение № 29-НС.

За трета поредна година четири избирателни секции има в Мадрид – споменатите три в посолството и една в българския магазин на метро Menéndez Pelayo. По две секции отвориха врати в Генералните консулства в Барселона и във Валенсия, както и в Палма де Майорка, Гандия, Памплона и Хатива. С машини се гласува само в 13 секции в Испания.

Вижте тук адресите на местата за гласуване.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: