Нова дума

Как и къде гласуваме с машини в Испания

zoom Как и къде гласуваме с машини в Испания

11 юли 2021

58 машини за гласуване са доставени в 31 секции в Испания за парламентарния вот, който е днес. В останалите секции се гласува както досега – с хартиени бюлетини.

Най-много – общо 6 машини, има в трите секции в посолството в Мадрид. По 4 са разпределени за избирателните секции в Генерално консулство в Барселона и в Генерално консулство във Валенсия.

В Алкала де Енарес, Аранда де Дуеро, Бенидорм, Бургос, Валядолид, Колядо Вилялба, Йорет де Мар, Мадрид (Български магазин, ул. Гутенберг 5), Малага, Мостолес, Мурсия, Салоу, Сарагоса, Сеговия, Торревиеха, Хетафе, Гандия 1, Хатива 1, Палма де Майорка 1 и Памплона 1 на разположение на избирателите са по две машини. По една са доставени в Тенерифе, Лерида, Аликанте и Марбея.

Как гласуваме с машина?

За да гласува, избирателят трябва да активира машината с карта, която получава от секционната комисия. Тя се поставя в отвор с чипа нагоре и напред, като влиза наполовина, а не цялата като при банкомат.

Електронната бюлетина е от две страници – на първата са номерата на партиите и коалициите от 1 до 13, а на втората - от 14 до 23 плюс опцията „Не подкрепям никого“, които са от лявата страна. Втората страница се отваря с натискане върху полето „Следващ“.

Избирателят гласува чрез натискане върху екрана, след което трябва да натисне „Преглед“, да види изписан избора си и да продължи с „Гласуване“ или „Промени избора“. След като гласува, трябва да извади картата от машината, която разпечатва разписка с вота, която се пуска в непрозрачна кутия.

Избирателят няма право да заснема вота си. Машината се изключва, ако той не е гласувал в рамките на 5 минути.

Машините са програмирани да продължат до час след края на изборния ден – до 21,00 часа, ако е необходимо той да бъде удължен. При проблем с една от машините в секциите с две ще може да продължи да се гласува с втората, а в останалите се преминава към гласуване с хартиени бюлетини.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: