Нова дума

Изборният ден започна в 67 секции в Испания

zoom Изборният ден започна в 67 секции в Испания

11 юли 2021

Спокойно започнаха предсрочните парламентарни избори в Испания. Българите, живеещи тук, могат да гласуват в 57 населени места, където сформираните секции са общо 67 – с 14 повече от вота през април. С 15 минути закъснение, поради проблеми с машините, стартира изборният ден в посолството в Мадрид. Последни – заради часовата разлика – отвориха секциите на Канарските острови (Тенерифе, Лас Палмас де Гран Канария и Аресифе (Лансароте).

По 2 секции има в генералните консулства на България във Валенсия и Барселона, както и в Памплона, Хатива и Палма де Майорка. Три комисии посрещат избиратели в Гандия, както и в посолството ни в Мадрид. В испанската столица отново е разкрита още една секция извън мисията ни – в българския магазин на ул. Гутенберг 5. За първи път секции има във Вилярес де ла Рейна, в Кослада и Фигерас.

Както посланикът на България в Испания Алексей Андреев обяви в интервю за „Нова дума“, с машини се гласува в 31 секции. В повечето от тях са доставени по 2, заради големия брой гласоподаватели и за да протича по-бързо изборният процес, така че общият брой на машините в Испания е 58.

Всеки гласоподавател трябва да спазва стриктно противоепидемичните мерки за борба с COVID-19, валидни в съответната автономна област.

Право да гласуват в парламентарните избори извън страната имат български граждани, които са навършили 18 години към деня на вота включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Могат да гласуват в избрана от тях секция, независимо дали са подали предварително заявление за гласуване или не. Валидни за вота са дори и изтекли през миналата година лични документи.

Гласуването започна в 7,00 ч. и продължава до 20,00 ч. местно време.

 

Вижте тук как се гласува с машина.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: