Нова дума

Засега: гласуваме в 20 населени места в Испания

zoom Засега: гласуваме в 20 населени места в Испания

15 февруари 2021

Над 2730 заявления за гласуване на парламентарните избори на 4 април подадоха досега българите в Испания, показва справка в сайта на Централната избирателна комисия към 21 ч. на 15 февруари. Около 99% от тях са попълнени онлайн само за седмица, чрез електронната форма на адрес: https://www.cik.bg/bg/ns2021/izvan-stranata/submit. За сравнение – през 2017 г. за същия период от тук са били подадени 500 заявления.

20 са населените места, за които към момента са събрани над 60 документа, каквото е изискването за разкриване на избирателна секция. Това са Аликанте, Аранда де Дуеро, Бургос, Валядолид, Гуадалахара, Йорет де Мар, Коядо Виялба, Куенка, Лерида, Малага, Олерия, Палма де Майорка, Памплона, Салоу, Сарагоса, Тенерифе, Хатива, както и Мадрид, Валенсия и Барселона, където в дипломатическите представителства на страната ни секции се отварят автоматично. По едно заявление остава, за да се разкрият секции и в Сеговия и Сарон.

Крайният срок за подаване на заявления за гласуване е 9 март. Освен на сайта https://www.cik.bg, заявление може да бъде подадено чрез попълване на формуляр по образец (Приложение № 21-НС от изборните книжа). Писменото заявление трябва да бъде подписано саморъчно и подадено лично или изпратено по пощата чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава. В едно писмо може да има повече от едно заявления, като във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице.

Подалите заявления български граждани биват вписани в избирателния списък за съответното място за гласуване, което са посочили предварително. Във връзка с ограничителните мерки за COVID-19 е важно гласуването да протича максимално бързо, така че колкото повече сънародници са включени предварително в списъка за гласуване, толкова по-леко ще премине изборният ден.

Живеещите в Испания сънародници са сред най-активните в подаването на заявления за гласуване. По традиция, най-голям е напливът от Великобритания, Германия и Турция, където до момента са събрани съответно 6355, 4553 и 3864 документа за разкриване на избирателни секции.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: