Нова дума

ЦИК публикува заявлението за разкриване на избирателни секции в чужбина (линк за сваляне)

zoom ЦИК публикува заявлението за разкриване на избирателни секции в чужбина (линк за сваляне)

27 януари 2021

Централната избирателна комисия (ЦИК) утвърди книжата за произвеждане на изборите за народни представители за Народно събрание на 4 април 2021 г. Сред тях е и Приложение № 21 – заявление за гласуване в секция извън страната (по чл. 16, ал. 1, изр. 1, ал. 2 във вр. с чл. 243 ИК). (Може да бъде свалено и разпечатано от тук.) Чрез попълването му гласоподавателите заявяват своето желание да упражнят правото си на вот в конкретно място и държава. За разкриване на секция в дадено населено място е необходимо събирането на минимум 60 заявления. Крайният срок за това е 9 март 2020 г.

Припомняме, че право да гласуват в изборите за народни представители имат гражданите на Република България, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода (чл. 42, ал. 1 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 243 от Изборния кодекс).

Този образец на заявление се подписва саморъчно от заявителя и се подава не по-късно от 25 дни преди изборния ден – 09.03.2021 г., лично или чрез писмо по пощата до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава.

В едно писмо може да има повече от едно заявление като във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице.

Адресите на дипломатическите ни мисии в Испания, на които може да се изпращат заявленията за разкриване на секции, са следните:


Посолство на Република България в Мадрид, Кралство Испания

Embajada de Bulgaria

Travesía de Santa María Magdalena, 15

28016 Madrid


Генерално консулство на Република България във Валенсия, Кралство Испания (за автономните области Валенсия, Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарски острови)

Consulado General de la República de Bulgaria

c/ Antonio Suárez, 48

46021 Valencia

 

Генерално консулство на Република България в Барселона, Кралство Испания (за автономните области Каталуния и Арагон)

Consulado General de la República de Bulgaria

Avenida de la Riera de Cassoles, 54

08012 Barcelona

 

Изпратеното по електронна поща сканирано заявление не се счита за заявление „изпратено по пощата чрез писмо“ по смисъла на чл. 16, ал. 1, изр. 1 ИК.

Може да бъде изпратено и електронно заявление през интернет страницата на ЦИК, по ред, определен от комисията. Очаква се до десетина дни електронната форма да бъде достъпна на сайта www.cik.bg.

Българските граждани, които са подали заявление за гласуване извън страната по посочените начини, в случай че за съответното място бъде разкрита секция за гласуване извън страната, служебно ще бъдат заличени от избирателния списък в страната и не е необходимо да предприемат други действия.

В случай че не са подали заявление за гласуване извън страната по горепосочените начини, българските граждани, които желаят да гласуват, в деня на изборите могат да направят това в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като попълнят декларация пред СИК по образец.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: