Нова дума

60 заявления са необходими за разкриване на избирателна секция в чужбина

zoom 60 заявления са необходими за разкриване на избирателна секция в чужбина

25 януари 2021

На 4 април 2021 г. ще се произведат избори за народни представители за Народно събрание на Република България.

Българското посолство в Мадрид получи съгласието на Министерството на външните работи, ЕС и сътрудничеството на Испания за разкриване на избирателни секции на територията на Испания. Предстои уведомяването на регионалните автономни правителства.

Българските граждани, живеещи на територията на Испания, които са навършили 18 г., не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и желаят да упражнят правото си на глас извън България, ще могат да заявят своето желание чрез подаване на заявление за гласуване извън страната по два начина:

- Чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия (Бел. ред. – Очаква се електронната форма да бъде пусната до 13 февруари 2021 г.);  

- В писмена форма пред Посолството на Република България в Мадрид, Генералното консулство във Валенсия и Генералното консулство в Барселона в зависимост от консулския окръг към който се водят. В този случай следва да се попълни писмено заявление по образец, утвърден от Централната избирателна комисия не по-късно от 25 дни преди изборния ден (Бел. ред. – 9 март 2021 г.). Заявлението се подписва саморъчно и лично се подава в посолството или генералното консулство, или се изпраща по пощата на адреса на дипломатическото представителство.

За разкриване на секционна избирателна комисия по места са необходими 60 заявления.

Информация за електронното заявление и за гласуването извън страната ще бъде публикувана на официалната интернет страница на Централната избирателна комисия www.cik.bg и на официалната интернет страница на Министерството на външните работи https://mfa.bg/bg/izbori-2021

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Doncho Zhiliev. 25/01/2021

    Благодаря ще се радваме с моето семейство да участваме в изборния процес. В Аликанте .