Нова дума

Мнения за очакваните промени

zoom Мнения за очакваните промени

6 юни 2019

От 23 до 26 май т.г. в двадесетте и осем страни членуващи в Европейския съюз се проведоха избори за състава на новия Европейски парламент.

В контекста на набиращи влияние националистически и популистки движения в някои ключови държави и в очакване на все още пораждащия множество неясноти Брекзит, предварително се знаеше, че тазгодишните избори са ключови за бъдещето на европейската общност, от която България е част повече от едно десетилетие.

В каква посока ще поеме европейското политическо семейство през идните 5 години? На хоризонта се открояват три основни пътя – към по-тясното сътрудничество между институциите и единността по отношение на общите политики; към по-активната социална насоченост спрямо гражданите или завой към идеята за „Европа на отечествата“.

Пред изборните секции в българското посолство в Мадрид на 26 май се стекоха стотици българи, за да изразят чрез бюлетините от кого искат да бъдат представлявани в следващия Европейски парламент.

Репортер на „Нова дума“ разговаря с някои от тях. Сънародниците разкриха своите мотивация, страхове и желания като европейски граждани и коментираха темата за цялостната концепция на Европейския съюз и промяната, която очакват да видят след упражняване на правото си на глас.

 

АНУШ АНГЕЛОВ от Габрово:

„Живея от 20 години в Испания. Тук дойдох по икономически причини и останах.. Смятам, че в Европейския съюз трябва да се намали номенклатурата и корупцията, която е факт не само в България, а и в другите държави от общността. Нещата са стигнали дотам, че богатите стават по-богати, а населението се използва само като електорат...

Мисля, че Европа е способна да постигне много повече. На първо място проблем е корупцията.

Освен това, хубаво е в Европа да идват хора, които бягат от войната, истински бежанци, но голяма част от дошлите нямат нищо общо с истинските бежанци. Според моите виждания, случва се подмяна на класическото население на Европа. Едно от най-важните неща е да се даде малко повече свобода на самите държави, на правителствата на държавите, а не да следват това, което им се налага отгоре.  

Не вярвам, че българските кандидати за Европейския парламент могат да отстояват моя интерес като гражданин.

Може би нямаше публичност около нашите представители в предишния парламент. Не беше направено друго, освен да се иска отпускане на пари, които после изчезваха в България.

В средно до далечно бъдеще мисля, че националистическите партии ще се вземат в ръце и ще се отстоява повече националната идентичност.“

 

Анкетата на Александър Янкулов е публикувана в брой 628 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: