Нова дума

Важно за гласуването на евровота на 26 май

zoom Важно за гласуването на евровота на 26 май

9 май 2019

В свое решения Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани в избирателните секции извън страната в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, насрочени за 26 май 2019 г.

Изборният ден извън страната започва в 7,00 ч. местно време и приключва в 20,00 ч. местно време.

Право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

„Живял най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз“ е български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес на територията на Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз, най-малко 60 дни от последните три месеца към датата на произвеждане на изборите. За живеене в страната се приема и престоят извън Република България за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава.

Гласуването се извършва по избирателни секции в предназначени за тази цел изборни помещения, в които има кабини за гласуване, поставени така, че да се осигури тайната на гласуването.

 

Пълният текст е публикуван в брой 626 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: