Нова дума

Вече подаваме и онлайн заявления за гласуване, за да се разкрият повече избирателни секции в Испания

zoom Вече подаваме и онлайн заявления за гласуване, за да се разкрият повече избирателни секции в Испания

9 април 2019

Централната избирателна комисия пусна на сайта си онлайн заявлението за гласуване извън стараната, чрез което българските граждани могат да заявят желанието си да гласуват в секции зад граница в предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България, насрочени на 26 май 2019 г. Онлайн заявлението е достъпно чрез интернет страницата на комисията.

Възможността за това е налична в раздел  „ Избори за членове на Европейския парламент 2019“, подраздел „Гласуване извън страната“ – Подаване на заявление-декларация за гласуване извън страната. Ето и дирекният линк:

https://www.cik.bg/bg/ep2019/foreign-voting/submit

Срокът за подаване на електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия изтича на 30.04.2019 г., 24,00 ч. българско време.

Припомняме, че заявленията се подават за определяне на броя на избирателните секции в местата в съответната държава и за съставяне на избирателните списъци.

За да се разкрият секции в чужбина извън дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава (за Испания това са посолството в Мадрид и Генералното консулство във Валенсия), трябва да се съберат минимум 60 заявления за едно населено място.

Българските граждани в чужбина може да подават и писмено заявление по образец (Приложение № 21-ЕП от изборните книжа, изтегли от тук).

Писменото заявление следва да бъде подписано саморъчно и подадено лично или изпратено по пощата чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава. В едно писмо може да има повече от едно заявления, като във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице. Изпратените чрез куриерска услуга заявления в писмо се считат за изпратени „по пощата чрез писмо“. Изпратените по електронна поща сканирани заявления не се считат за изпратени „по пощата чрез писмо“.

Адресите за изпращане или предаване на заявленията по образец в Испания са следните: Посолство на Република България в Мадрид, адрес: Embajada de Bulgaria, Travesía de Santa María Magdalena, 15, 28016 Madrid или Генерално консулство на Република България във Валенсия, адрес: Consolado General de la Republica de Bulgaria, c./ Antonio Suarez, 48, 46021 Valencia.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: