Нова дума

ТРУДОВА КОНСУЛТАЦИЯ

ТРУДОВА КОНСУЛТАЦИЯ

13 декември 2012

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Раймонд Сапарев отговаря на ваши питания и разяснява въпроси от областта на трудовото и социалното законодателство. Тази седмица въпросте са за предсрочно пенсиониране, признаване на професионален опит, испанска пенсия в България, помощ за навършили 55 години.

 

Въпрос 1

 

Предсрочно пенсиониране

 

Здравейте, уважаема редакция!

Казвам се С.В. и ме интересуват няколко въпроса, свързани с моя свекър и свекърва – за предсрочно пенсиониране.

1. Свекърва ми е на 58 г. Получаваше помощи за лица, навършили 52 г., в продължение на 2 г., но по семейни причини трябваше да се завърне в България и ги спря. Въпросът ми е – като навърши 61 години, дали може да се пенсионира предсрочно, какви са условията, размерът на пенсията и дали е задължена до пенсиониране да седи в Испания, или може да я получава и в България?

2. Свекър ми е на 60 г. Също ги получаваше 2 г. и беше одобрен до 2017 г., но си ходи до България, без да предупреди (защото не знаеше), и има печат в паспорта. Спряха му помощите и трябва да връща пари на INEM-а. Сумата я плащаме всеки месец, срокът е до 2017 г., като навърши годините за пълна пенсия.

Въпросът ми е дали може да се пенсионира предсрочно, при положение, че има да връща пари? В момента се самоосигурява в България.

Благодаря ви!

С.В. – Валенсия

 

Уважаема С.В.,

Към момента възрастта за предсрочно пенсиониране е 61 години. Изисква се да имате общо над 30 години трудов/осигурителен стаж, лицето да е било регистрирано като безработно най-малко шест месеца преди момента на подаване на документите за пенсия и пр.

Очаква се от следващата година възрастта за пресрочно пенсиониране да се качи на 63 години. Размерът на пенсията се намалява с 8% за всяка година до навършване на пенсионна възраст. Освен това размерът й ще зависи от осигурителния стаж в Испания. Например, ако свекърва Ви има 5 години осигурени в Испания, то реално нейната пенсия ще е ниска.

 

Целият текст е публикуван в брой 468 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: