Нова дума

Получаване в България на испанско обезщетение за безработица

Получаване в България на испанско обезщетение за безработица

22 ноември 2012

Въпрос:

Предстои ми завръщане в България, а имам право на обезщетения от борсата. Бихте ли ми казали как мога да получавам обезщетенията в България и какъв процент мога да взимам.

Благодаря ви предварително.

Калин Илиев

 

Отговор:

Уважаеми читатели,

Много българи ми задават въпроси по телефона и по електронна поща, свързани с обезщетенията за безработица и въможността те да се получават в България, както и по отношение дали размерът на получаваното там обезщетение се различава от този в Испания. Ето защо се обърнах за повече информация към Националния осигурителен институт в София, който е компетентната институция по тези въпроси.

От там ме информираха, че съгласно новото законодателство на ЕС по отношение на координацията на социално осигурителните системи на държавите-членки на ЕС, съответно Регламент (ЕО) № 883/2004 за координация на системите за социална сигурност и Регламент (ЕО) № 987/2009 за установяване процедурата за прилагане на Регламент (ЕО) № 883/2004, когато се върнете в България, попадате под действието на българското законодателство в тази област. А ето какво казва чл. 64 от Регламент (ЕО) 883/2004 по този въпрос:

Безработни лица, които отиват в друга държава-членка

1. Напълно безработно лице, което отговаря на изискванията на законодателството на компетентната държава-членка за получаване на обезщетения и което отиде в друга държава-членка, за да търси обезщетения за безработица при следните условия и в следните граници:

a) преди своето заминаване безработното лице да е било регистрирано като търсещо работа и да е било на разположение на службите по заетостта на компетентната държава в продължение най-малко на четири седмици, след като е станало безработно.

 

Целият отговор на съветника по трудови и социални въпроси към българското посолство Раймонд Сапарев е публикуван в брой 465 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. nikolai 28/11/2012

    nama6 vaida da gi polu4ava6 v bg .za6toto 6a gi zima6 po malko vreme a ima i burokrazia po prehvarlaneto ina4e moge.


  2. Kristyan 01/07/2013

    Uvajaemi g-n Saparev,az imam podoben problem. Shte izlizam v paro ,a se nalaga da zamina za bg.poneje ne moga da jiveia s tezi pari v Ispania. Moga li da si prehvarlia obe6tetenieto v Bg. Poneje pro4etoh samo 4e e neobhodimo da minat 4 sedmica ot registraciata. Molia vi pi6ete mi na emeila ako ne vi zatrudniavam. Blagodaria predvaritelno!!!
    s uvajenie....