Нова дума

Какво обезщетение ви се полага при уволнение

8 ноември 2012

Здравейте, ще може ли да публикувате в някой от следващите броеве за видовете освобождаване от работа и колко дни на годината е финикитото. Благодаря предварително.

Цветелина Христова

 * * *

„След едноседмична отпуска пристигнах една вечер на гара „Чамартин”. Отидох до банкомата, за да изтегля пари за такси. Изведнъж видях, че имам 12 000 евро. Помислих, че апаратът се е побъркал, защото разполагах със спестявания само от 2000 евро. На следващия ден проверих сметката и видях, че е направен паричен превод от 10 000 евро, а причината беше „обезщетение за уволнение” – една преподавателка в испански университет разказва пред национален вестник за това как е била „уведомена”, че вече не е на работа. Такива случаи съвсем не са единици в Испания. Нито пък другите, когато ви освобождават изобщо без обезщетение. Ето защо не можем да ви информираме каква парична компенсация ще получите, а само на каква имате право. Това е темата ни в този брой

Първият фактор за изчисляване на обезщетението е видът договор, който имате.

  • При постоянен трудов договор ви се полага сума, равна на заплащането за 45 дни за всяка прослужена година, но не повече от 42 месечни заплати.
  • Ако постоянният договор е от специалната разновидност за поощряване на заетостта (contrato de fomento del empleo), вместо за 45 дни се полага заплата за 33 дни за всяка година, като максимумът са 24 заплати.
  • При срочен договор или договор за дейност или услуга (obra y servicio), обезщетението е равно на заплащането за 8 дни на година (това не важи за заместване и при стажуване). Някои колективни трудови споразумения обаче гарантират финансова компенсация за по-голям брой дни.

Значение има и видът уволнение. Гореизложеното важи при неправомерно уволнение (despido improcedente).

  • Ако става дума за „обективно” уволнение или едностранно прекратяване на трудовото правоотношение от страна на работника поради преместване или съществена промяна на условията на работа, обезщетението е равно на заплащането за 20 дни за всяка прослужена година, но не повече от 12 заплати.
  • При масовите съкращения – т. нар. expedientes de regulación de empleo (EREs) – също се полага компенсация за 20 дни, стига мярката да не е временна.
  • При напускане на работника, освобождаване по взаимно съгласие или дисциплинарно уволнение той няма право на обезщетение.

 

Целият текст е публикуван в брой 463 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: