Нова дума

Приложението VIVESS: важно за получаващите испанска пенсия в България

zoom Приложението VIVESS: важно за получаващите испанска пенсия в България

4 декември 2023

Над 100 000 са пенсионерите, живеещи в чужбина и получаващи пенсия от осигурителната система на Испания. За тяхно улеснение и в рамките на своята кампания за цифровизация на услугите, Националният институт за социално осигуряване (INSS) стартира ново мобилно приложение - Vivess, което предлага на пенсионерите, живеещи в чужбина, възможността да извършват процеса на годишно удостоверяване, че са живи лесно и удобно от своя телефон.

За 2024 г., както и през предходните години, периодът за удостоверяване, че сте живи ще бъде от 1 януари до 31 март 2024 г.

Пенсионерите ще могат да извършат тази процедура по обичайния начин до момента, т.е. като изпратят оригиналния документ на своята Декларация живот до провинциалната дирекция, която управлява пенсията им, или като се явят лично или чрез видеоконферентна връзка.

Новото през тази година е, че могат да използват мобилното приложение Vivess, базирано на лицево разпознаване. То е допълващо средство към изброените по-горе и използването му е доброволно.

Приложението вече е достъпно за безплатно изтегляне в платформата за мобилни приложения Google Play – за смартфони с операционна система Android, или в App Store, ако вашето устройство е iOS. Веднъж инсталирано, ще можете да се регистрирате, за да извършите процеса на удостоверяване, че сте жив от 1 януари 2024 г., без да е необходимо да пътувате или да правите разходи за пощенска пратка.

Тази процедура е предназначена само за пенсионери, които пребивават в чужбина; ако пребивавате в Испания, не се налага да я изпълнявате. INSS вече е започнала да информира пенсионерите, живеещи в чужбина, за стартирането на това ново приложение чрез писмо и брошура, която обяснява как работи, с връзки за изтегляне на приложението и гледане на видео урок.

За да се регистрирате в системата, можете да се идентифицирате с вашия испански DNI или NIE или с вашия номер на преписка, който се появява в горната част на писмата, изпратени до заинтересованите страни от INSS, за да ги информира за стартирането на приложението.

За да завършите процеса на регистрация, трябва да имате под ръка своя документ за самоличност, независимо дали е вашият DNI, паспорт или съответния документ за самоличност в зависимост от държавата на пребиваване, и да следвате стъпките, които се показват.

Процесът на регистрация е уникален и валиден за всички следващи години. Следователно пенсионерът няма да трябва да повтаря тази стъпка отново, когато трябва да доказва че е жив в бъдеще.

Мобилното приложение е безопасна и надеждна система,  като процесът на удостоверяване, че сте жив чрез приложението ще бъде потвърден незабавно с документ за удостоверяване. Няколко дни след приключване на процедурата, пенсионерът ще получи в приложението удостоверение от INSS, че е изпълнил тази процедура.

Брошурата може да бъде видяна тук:

https://www.mites.gob.es/ficheros/ministerio/mundo/consejerias/italia_archivos/triptico-vivess.pdf

Повече информация за апликацията може да бъде намерена тук:

https://revista.seg-social.es/documents/39386/1650216/GIF+sobre+Vivess+3.gif/1b4e4185-226e-9d08-12ad-9d5e94eb4886?t=1700037630465

Линк към апликацията:

за Андроид

https://play.google.com/store/apps/details?id=gov.es.segsocial.fevi&hl=es&gl=US

за App Store

https://apps.apple.com/us/app/vivess/id1660578792

Видео урокът в YouTube може да бъде достъпен чрез тази връзка:

https://youtu.be./APC_XAGwVek

 

Статията подготви Невена Зидарова – ръководител

на Службата по трудови и социални въпроси към

Посолството на Република България в Мадрид

За контакт: тел. 913 455 761

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: