Нова дума

Ново споразумение за заплатите между работодатели и синдикати

zoom Ново споразумение за заплатите между работодатели и синдикати

11 май 2023

Работодатели и синдикати постигнаха споразумение за заплатите след месеци на срещи. Генералните секретари на Комисиите на работниците /CCOO/ и Общ съюз на работниците /UGT/, Унаи Сордо и Пепе Алварес, и председателите на Испанската конфедерация на работодателските организации /CEOE/ и Испанската конфедерация на малките и средни предприятия /Cepyme/, съответно Антонио Гараменди и Херардо Куерва, подписаха на 10.05.2023 г. V Споразумение за заетост и колективно договаряне (AENC), което препоръчва 10 % увеличение на заплатите между 2023 и 2025 г. На събитието, което се проведе в Círculo de Bellas Artes, не са присъствали членове на правителството, тъй като това е двустранно споразумение, резултат от преговори между синдикати и работодатели.

Предходното Споразумение за заетост и колективно договаряне изтече през 2020 г. и първата среща за подновяването му се проведе още през март 2022 г. В Споразумението синдикатите и работодателите препоръчват увеличение на заплатите от 4% през 2023 г. и по 3% за 2024 г. и 2025 г., с клауза за преразглеждане на заплатите, която в случай на отклонение от инфлацията може да доведе до допълнителни увеличения до 1% за всяка от годините на споразумението (2023-2025 г.), което ще се прилага в началото на следващата финансова година. По този начин, ако в края на тази година годишният индекс на потребителските цени за декември 2023 г. е по-голям от 4%-то препоръчително увеличение на заплатите, то ще бъде приложено максимално допълнително увеличение от 1% в сила от 1 януари 2024 г. Инфлацията стопи заплатите на мнозинството от испанците. През 2022г. цените са нараснали с 8,4%, а получаваните заплати според споразумението, са нараснали средно около 3%. И досега тази година те са се увеличавали по подобен начин, докато инфлацията не достигна 4,1% през април 2023г. Социалните партньори формализираха споразумение за коригиране, поне отчасти, на тази дълбока загуба на покупателна способност.

Предприятията не са задължени да спазват тези препоръки, но те могат да бъдат като ръководство за действие, което представителите на работодателите и работниците да ползват при водене на преговори за колективно трудово договаряне. Споразумението включва както движението на заплатата, така и други въпроси, свързани със заетостта, работното време и наемането на работна сила. Засегнати са теми като енергиен преход, цифровизация, изкуствения интелект и работа от разстояние. В него се уточнява, че преговарящите по колективни трудови договори трябва да вземат предвид специфичните обстоятелства в своята област, за да определят условията за заплащане. Идеята е, че насоките, съдържащи се в споразумението, могат да бъдат адаптирани във всеки сектор или предприятие, чиито ситуации са „много неравностойни“ по отношение на растежа на междупрофесионалната минимална заплата (SMI), всичко това с цел поддържане и създаване на заетост.

Статията подготви Невена Зидарова – ръководител

на Службата по трудови и социални въпроси към

Посолството на Република България в Мадрид

За контакт: тел. 913 455 761

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: