Нова дума

Механизъм за равнопоставеност вдига осигурителните вноски в Испания

zoom Механизъм за равнопоставеност вдига осигурителните вноски в Испания

26 януари 2023

Началото на 2023 г. в Испания донесе със себе си нова социалноосигурителна вноска под съкращението MEI (Mecanismo de Equidad Intergeneracional или Механизъм за равнопоставеност между поколенията) и е с първоначална валидност от десет години.

Това е допълнителна вноска от 0,6 % върху брутната заплата, от които 0,5% ще са за сметка на предприятието и 0,1% от работника. Тази нова вноска влезе в сила от 1 януари 2023 г. и е една от новостите на последната пенсионна реформа.

Законът е публикуван в испанския Държавен вестник (BOE) през декември 2021 г., но влeзe в сила на 1 януари 2023 г. Цялото наименование е Закон 21/2021 от 28 декември, гарантиращ покупателната способност на пенсиите и други мерки за укрепване на финансовата и социална устойчивост на публичната пенсионна система (вижте пълния текст тук), като по-специално този Механизъм за равнопоставеност между поколенията се съдържа в Четвърта заключителна разпоредба.

Целта на тази осигуровка е да засили устойчивостта на социалноосигурителната система в дългосрочен план и да осигури системата и изплащането на бъдещи пенсии чрез балансирано разпределение между поколенията. Друг мотив е да се увеличат доходите от социалното осигуряване, за да се изправи пред пенсионирането на така нареченото поколение „бейби бум“ в периода между 2032 г. и 2050 г. По този начин правителството иска да събере достатъчно пари, за да покрие разходите за бъдещи пенсии.

Тази нова вноска заменя стария „коефициент на устойчивост“ от реформата на пенсионната система от 2013 г. и ще се прилага в раздела за общи непредвидени разходи, за които предприятията са плащали 23,6% през 2022 г., а работникът – 4,7%. От 2023 г. с влизането в сила на този механизъм фирмите ще плащат 24,1%, а работниците – 4,8%. Размерът на вноската е единен процент за всички, независимо от дохода. Вноската засяга и самоосигуряващите се лица.

След първите десет години, през 2032 г., когато се очаква да приключи прилагането на този нов механизъм, неговата приемственост ще бъде преоценена.

Министърът на приобщаването, социалното осигуряване и миграцията Хосе Луис Ескрива посочва, че Европейската комисия не е съвсем убедена в този механизъм, така че мярката ще бъде преразгледана, за да се види дали ще продължи до 2032 г. или ще бъде променена с друга мярка.

 

Статията подготви Невена Зидарова – ръководител

на Службата по трудови и социални въпроси към

Посолството на Република България в Мадрид

За контакт: тел. 913 455 761

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: