Нова дума

SEPE отново изисква документ за активно търсене на работа

zoom SEPE отново изисква документ за активно търсене на работа

11 юни 2021

Сертификатът за активно търсене на работа (Búsqueda Activa de Empleo – BAE) отново е задължителен, информира Държавната публична служба по заетостта (SEPE).

От 1 юни 2021 г. отново е задължително да се представи сертификат за активно търсене на работа, в случай на кандидатстване за отпускане на помощта RAI (Renta Activa de Inserción) или субсидия SED (Subsidio Extraordinario de Desempleo).

Представянето на сертификата ВАЕ беше преустановено временно по време на  пандемията, с цел да се избегнат присъствените посещения в бюрата по труда.

От Службата по трудови и социални въпроси към посолството на България в Мадрид припомнят какво представлява сертификатът за активно търсене на работа:

Това е документ, който SEPE изисква от хората, кандидатстващи за субсидията RAI за дългосрочно безработни на възраст над 45 години или лица с увреждане, равно или по-голямо от 33%, както и от кандидатстващи за извънредна субсидия SED – 6-месечната помощ, която може да бъде поискана от тези, които са изчерпали всички обезщетения и субсидии и имат семейни задължения.

В тези случаи от кандидата се иска да предостави удостоверение, подпечатано от Автономната служба по заетостта на съответната област, чрез което се доказва, че са извършили три действия за търсене на работа:

1. Да са били самостоятелно заети лица или работещи за чужда сметка.

2. Да са се регистрирали в поне една посредническа агенция по заетостта.

3. Да са изпратили или представили своя автобиография в поне три различни фирми.

4. Да са провели поне едно интервю за работа.

5. Да са се регистрирали като кандидат за работа в поне два публични или частни интернет портала за работа.

6. Да са кандидатствали поне по една оферта за работа, публикувана от Автономните публични служби по заетостта.

7. Да са участвали в обучение или информационен курс с насоченост  към самостоятелна заетост и предприемачество, организиран от Автономните публични служби по заетостта.

8. По информация от SEPE, удостоверение, издадено от посредническа агенция, което включва освен регистрацията на кандидата и изпълнение на някоя от дейностите от № 3 до № 6 по-горе, ще представлява достатъчно доказателство.

 

Служба по трудови и социални въпроси

към посолството на България в Мадрид

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: