Нова дума

Възможности за търсене на работа в селското стопанство в Испания

zoom Възможности за търсене на работа в селското стопанство в Испания

11 ноември 2020

Две мобилни приложения, чрез които можете да си намерите работа в селското стопанство в Испания, представя в статия за „Нова дума“ съветникът по трудови и социални въпроси в Посолството на Република България в Мадрид Юлиана Николова. Полезната информация е продължение на серията със съвети за успешно включване в пазара на труда тук.

Sunjob е създадено от трима млади и предприемчиви жители на Екстремадура – Мануел Лосано, Даниел Кабесас и Хуан Луис Браво. Още през 2018 г. те разработват със собствени средства интернет страница, чрез която се дава възможност да се публикуват оферти за работа и да се срещнат работници и работодатели. На по-късен етап, тримата младежи успяват да намерят инвеститор, за да превърнат страницата си в апликация. Получават помощ и от местни работодатели, които изпитват спешна необходимост от работници за различни дейности на полето.

За да бъдете част от платформата, е необходимо да се регистрирате с основни лични и фискални данни (за да може да се извърши договарянето), както и да предоставите информация за контакт – телефон или имейл. Трябва да се посочи и мястото, където се намирате, за да се оптимизира селекцията на офертите. Данните, които ще предоставите на платформата, ще бъдат предоставени по-късно на работодателите, за да се подготвят договорите.

Можете също така да изберете на кои видове култури искате да работите в зависимост от желанието и опита: маслини, ягоди, грозде, костилкови плодове, бадем, шам фъстък, орех, череша, чесън, домати и картофи, и др.

Възможно е също така да изберете дейностите – резитба, прибиране на реколтата, прореждане, работа в център за плодове и зеленчуци, тракторист, работа във фабрика или др.

След като се регистрирате, информацията се включва в базата данни и получавате достъп до офертите, публикувани от земеделските производители.

Апликацията е достъпна за Android и IOS.

Повече информация на https://sunjob.es/ и https://es-la.facebook.com/sunjob.es/.

Мобилната апликация El Jornalero, създадена преди няколко месеца от Solbyte Servicios Informáticos и маркетинговата агенция La Biznaga Digital, дава възможност на търсещите работа лица и на работодатели от селското стопанство да се намерят на пазара на труда. Приложението е безплатно и лесно за използване, и дава възможност за създаване на два профила – на работник и на работодател. Апликацията работи на iOS и Android.

Ако се регистрирате като работник, препоръките са да се попълни по възможност цялата изисквана информация, като по този начин Вашият профил ще стигне до по-голям брой работодатели. Апликацията също така дава опция за регистрация на бригадир или ръководител на група, като към неговия профил се добавят профилите на членовете на бригадата, които също трябва да са регистрирани предварително в платформата.

В приложението El Jornalero са включени много оферти за работа, като може да се прави селекция по област или населено място, по икономически сектор, по начална дата на заетостта, както и дали има нужда от работник или бригада.

В раздела „Моите договори“ е възможно да се следи развитието на офертите, за които лицето има регистрация и да се получава актуална информация за статуса кандидатурата. Има и опция за проследяване на приключила заетост.

От „Моят профил“ има възможност да се актуализират лични данни, фискална информация и да се прикачва цялата необходима документация за формализиране на трудовия договор. От El Jornalero ще се свържат с работодателя за подпомагане по процедурите за наемане. Ако е одобрен, кандидатът ще получи известие на мобилния си телефон с цялата информация, необходима за първия работен ден.

Повече подробности може да намерите на https://www.eljornalero.es/ и https://www.facebook.com/ElJornalero.es/, както и на https://es.linkedin.com/company/el-jornalero?trk=similar-pages_result-card_full-click.

 

Служба по трудови и социални въпроси

към Посолството на Република България в Мадрид

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: