Нова дума

Само по интернет ли можем да си намерим работа?

zoom Само по интернет ли можем да си намерим работа?

5 септември 2019

В поредица от статии съветникът по трудови и социални въпроси в посолството – Юлиана Николова, ще представи на читателите на „Нова дума“ полезна информация за търсене на работа в интернет, писане на автобиография и подготовка за интервю.

 

В съвременния свят търсенето на оферти за работа чрез различни специализирани сайтове ни дава информация за хиляди свободни  работни места. Подготвяме автобиография, изпращаме я и започва голямото чакане. Никой не ни се обажда, никой не ни пише, никой не ни кани на интервю. Вече сме кандидатствали по толкова много обяви, че ако случайно някой ни се обади да ни попита нещо, свързано с нашата квалификация или трудов опит или ни покани на интервю, се изненадваме и даже не помним, че сме кандидатствали за това работно място.

Нещо повече – намирането на работа чрез сайтове от типа на Jobs.bg или Milanuncios.com става все по-трудно. Със сигурност има доста хора, които месеци наред кандидатстват по обяви от сайтовете за работа, но без реален резултат. При това, на тези хора не им липсват качества или професионализъм.

Улеснявайки връзката между търсещите работа и предлагащите я, онлайн платформите допринесоха за създаването на огромна конкуренция между кандидатите. Лесния процес на кандидатстване всъщност създава пречки и на двете страни – работник и работодател.

Няколко са причините да си намерим трудно работа по този начин:

- Всички търсят работа по интернет;

- Не всички свободни работни места са публикувани в сайтовете за работа;

- Има твърде много изисквания към кандидатите и ако подборът се осъществява чрез специализирана компютърна програма, може да отпаднете само по някой формален признак;

- В повечето случаи предварителния подбор се извършва от агенция за подбор на кадри или от HR отдела на фирмата. Винаги е за предпочитане, ако можете да говорите лично с човека, който взема решенията, и да го убедите, че сте подходящи за съответната длъжност;

- Кандидатстването чрез сайтове не показва мотивация. Ако наистина сте заинтересовани от работното място и смятате, че сте точният човек за тази работа, би било добре да отидете на място и да покажете по този начин, че наистина сте мотивиран на дело, а не на думи.

 

Пълният текст е публикуван в брой 633 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: