Нова дума

Документи за БГ пенсиониране в Испания, формуляри от България за помощи тук, Е-104, вдовишка пенсия

zoom Документи за БГ пенсиониране в Испания, формуляри от България за помощи тук, Е-104, вдовишка пенсия

20 септември 2018

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Елица Славчева отговаря на ваши въпроси и разяснява теми от областта на трудовото и социалното законодателство в България и в Испания. В този брой питанията са за българско пенсиониране чрез Seguridad Social, формуляри за помощи тук, Е-104, вдовишка пенсия и др.

Въпрос 1:

Здравейте! Имам няколко питания към съветника по трудови и социални въпроси Елица Славчева:

1. Внесох в Сегуридад сосиал документи за българска пенсия. Забравих да впиша УП. Иначе изпратих документите. За тях това проблем ли е? Ще ми се разгледат ли документите от София или ще ми ги върнат, че аз да ги в пиша на ново?

Ако може да ми отговорите, ще съм ви благодарна!

2. Защо искат банкова сметка в Испания, при положение, че аз искам да си получавам парите в България? Това е българска пенсия, а не Испанска?

3. Тази служителка ме таксува по техните закони и за три месеца трябва да прекратя работа, тъй като ще съм пенсионирана. Аз обяснявам, че мен на мен ми се пада по техните закони на 67 г. да се пенсионирам... Аз съм работеща мед. сестра и имам договор индефенидо... И се опасявам да не ме освободят предсрочно, защото съм пенсионерка…

4. Не искам да коментирам лошото и арогантно отношение към нас на тези служители...

Благодаря предварително.

Мария, Плама де Майорка

Въпрос 2:

Здравейте, г-жо Славчева!

В Момента между подаване на документи за пенсия и получаването й съм без доходи. На 11 април са подадени документите в испанския Сегуридад сосиал. От България е върнат отговор на 28.06., но нямам още резултат. Принудиха ме да напусна работа и нямам паро и помощи. Правилно ли е това? Колко ще чакам за пенсията?

Нели Димитрова, Онтинент

Въпрос 3:

Уважаема г-жо Славчева,

Благодаря ви за организираната среща с експерти на НОИ и НАП, на която получих ценна информация за бъдещата ми пенсия. Моето питане е свързано с документа за това дали съм пенсионер в България. Получавам помощи за над 55-годишни. Тази година ми искат документ, че не получавам пенсия у нас. Откъде мога да го взема и представя? Имам кратък срок от 15 дни.

Благодаря предварително!

Иван

Въпрос 4:

Здравейте, драга редакция!

Имам въпрос към трудовото аташе Елица Славчева. За получаване на помощта рента минима де инсерсион ми искат документ за притежаваните от мен имоти в България. От къде да извадя такъв документ?

Благодаря.

Петя Иванова

Въпрос 5:

Здравейте.

Моето питане е към съветника по трудови и социални въпроси Елица Славчева. Извадих си документ Е104, за да го представя в България и да ме освободят от здравни осигуровки. Тъй като ще ми го внася един счетоводител, той ми каза, че трябва да го преведа. Така ли е? Аз мислех, че европейските документи не се превеждат.

Поздрави!

Павлинка

Въпрос 6:

Здравейте, г-жо Славчева!

Присъствах на срещата в Барселона и ви благодаря за изчерпателната информация за пенсионирането, която ни предоставихте. Моят въпрос е следният: живея в Испания от 15 години. Съпругът ми почина в България преди 20 години. Познати ми казаха, че имам право на вдовишка пенсия от него, но аз не съм много сигурна. Все пак са минали толкова години и аз не съм у нас… На 56 години съм. Моля, отговорете ми дали това е истина, и ако да – какви са условията и изискванията за получаване на вдовишка пенсия у нас. И също така – какъв би бил размерът й.

Благодаря ви предварително.

Симеонова

Въпрос 7:

Уважаема г-жо Славчева,

Във връзка с получаването на помощи в Испания ми искат декларация за семейно положение в България. Може ли да ми кажете откъде и как да я получа? Може ли да се подпечата в посолството?

Иван Филипов

 

Въпрос 8:

Драга редакция,

Имам въпрос към г-жа Славчева. Получавам българската си пенсия в испанска сметка на всеки 6 месеца. Получих първия превод и знам, че трябва да представям декларация за живот, като я подпечатвам в тукашното социално осигуряване. Сега за лятото обаче няма никакви часове за центровете в южната зона на Мадрид. Бих искала да попитам може ли да се подпечати тази декларация в посолството и заплаща ли се нещо? Ако пък е подпечатат в Сегуридад сосиал, на български ли трябва да е или те ми дават формуляр на испански, който след това да преведа и легализира?

Благодаря предварително! Поздрави!

Йорданка Василева

Въпрос 9:

Здравейте, уважаема редакция!

Чрез вас искам да задам въпрос на трудовото аташе г-жа Елица Славчева. Работя тук на интерна. Съпругът ми е в България и получи инфаркт. Беше настанен в болница. Знам, че ми се полагат няколко дни платена отпуска при болен роднина, включително и за пътуване, но дали те важат за извън Испания? И друго – има ли документ, който се взима от България за това, че съм се грижила за болен съпруг, и този документ да послужи пред испанския ми работодател? Доколкото съм информирана, българското законодателство също дава няколко дни платен отпуск за грижа за роднина в болница?

Благодаря предварително за отделеното време!
С поздрав,

Фани Григорова

 

Отговорите на Елица Славчева може да намерите в брой 611 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: