Нова дума

Отговори на въпроси от срещата за пенсии и трудови права в Барселона – част I

zoom Отговори на въпроси от срещата за пенсии и трудови права в Барселона – част I

5 април 2018

Въпрос:

През юни ще навърша 64 години, работя като шофьор на камион и досега имам 13 години стаж в Испания. Това лято ще се пенсионирам в България. В Испания ще се пенсионирам на 65 г. и 10 месеца, според справка в Сосиал Сегуридад. Тогава ще направя 15 години стаж в Испания и ще имам ли право на пенсия според испанските закони?

В България имам 28 години трудов стаж, от които 13 години и 8 месеца като военен, които се приравняват към 3 категория. Имам следните въпроси:

Испанската осигурителна система как разглежда осигурителния стаж от България – като календарни години или като приравнен към трета категория?

Има ли значение за пенсионирането в Испания, ако преди това лицето се пенсионира в България? Ще се отрази ли това на размера на пенсията?

Какъв документ трябва да се изиска от Сегуридад Сосиал, като подавам документи за пенсиониране в България? Необходимо ли е това да стане по служебен път?

Иван Иванов

Въпрос:

Мога ли едновременно да получавам пенсия от България – 230 лева, и помощи от Испания – 426 евро? Законно ли е?

Въпрос:

При подаване на документ за помощи след паро, необходим ли е задграничен червен паспорт или може само с лична карта? Какъв е редът за получаване на NIE от съпруг?

Величка Георгиева

Въпрос:

Имам 10 години стаж в Испания, но на 4 часа като сервисио доместико. Това проблем ли е? и 18 години в България.

Юлия Стефанова

Въпрос:

На 70 години съм. Имам стаж в Испания 1 година и 6 месеца и стаж в България 30 години. Пенсиониран съм в България и получавам 218 лева пенсия. Тук, в Испания, имам 1 г. и 6 месеца стаж и паро. Не съм прибавил този стаж към България. Мога ли да си изтегля социалните осигуровки о Испания?

Георги Иванов

Въпрос:

Работя сервисио доместико. През лятото получих лумбаго и силни болки в краката. Подала съм документи за трудоустрояване. На колко години ще се пенсионирам?  На 57 г. съм, имам стаж в Испания 1,3 месеца, в България 23 години.

Веска Христова

Въпрос:

На 60 г. съм и получавам социални помощи за лица над 55 г. до 2023 г. Смята ли се за работен стаж времето, през което получавам тези помощи?

Долорес Здравкова

Въпрос:

Вдовица съм след 33 години брак. Но ми отказват вдовишка пенсия, защото според Испания бракът ми бил невалиден – нямала съм либро де фамилия и не е вписан в регистъра. Какво да се направи?

Въпрос:

Мога ли да изкарам курс за книжка, категория В, в България, след като живея легално в Испания от 13 години? Дали ще мога да управлявам спокойно с българска книжка на територията на Испания?

Мария Иванчева

Въпрос:

Как мога да се осигурявам като домашна помощница?

Въпрос:

Интересува ме т.нар. прехубиласион. Мога ли да се предпенсионирам на 61 години в България, при условие, че имам 37 г. стаж и след това да продължа да работя в Испания и да се пенсионирам в Испания, когато навърша 65 и повече години?  

Красимира Великова

Въпрос:

Съществува ли срок, в който НОИ следва да се произнесе по искане на Сегуридад Сосиал за отпускане на инвалидна пенсия? Нормално другите страни от ЕС отговарят в срок от около 6 месеца, а България – 1,2 или 3 години.

Ралица Гергинова

Въпрос:

Задължителен ли е паспортът? Тук в Каталуния винаги се изисква в бюрото по труда.

Снежана Йорданова

Въпрос:

Моят съпруг миналата година замина за България На втората седмица претърпя катастрофа и остана инвалид с едната ръка. От месец ноември получава инвалидна пенсия за 60% в размер на 120 лева. Завърна се отново в Испания и сега оправяме документите тук за инвалидност. Въпросът ми е: има ли право на някакъв вид помощ? На 57 г. е. Тъй като и синът ми е инвалид тук и получава пенсион но контрибутива.

Иванова

Въпрос:

Как да се свържа с консулството във Валенсия? Какви документи е необходимо да нося за подновяване на международен паспорт? Трябва да подготвя и изпратя в България няколко нотариално заверени пълномощни. Консулството изготвя ли такъв тип документи и какво е необходимо да се представи?

Въпрос:

Ако съм ранно пенсионирана в България на 58 г. и идва ред да се пенсионирам в Испания на 65 г. Имам стаж 2 г. в Испания и 26 г. в България. Ще имам ли право на пенсия минус парите на пенсията в България?

Таня

Въпрос:

Ако се пенсионирам на 61 г. в Испания, какъв процент от пенсията ще получавам? Имам 31 г. и 5 месеца общ стаж между двете държави.

Кръстинка

Въпрос:

На 30 март навърших 65 г. Имам стаж в Испания 16 г. и 18 г. в България. Работя като шофьор. Кога трябва да се пенсионирам в Испания?

Дончо Куманов

Въпрос:

Чакам неконтрибутивна пенсия от 357 евро и допълнение от 107 евро, което не знам дали ще получа и правилно ли е. В България получавам от  година 102 евро пенсия за 72% инвалидност. На  66 г. съм.

Вълчинова

Въпрос:

От януари 2018 г. си плащам осигуровките сама за 3 къщи само за 3 часа. Мога ли сама да си плащам и останалите часове?

Румяна

Въпрос:

Как мога сама да се осигурявам? Работя от 9 г. тук без договор. Записана съм в ИНЕМ-а.

Лиляна Рашкова

Въпрос:

Майка ми живее 8 години в Испания, на 76 г. е. Има ли право на пенсия тук?

Въпрос:

Какви документи са необходими за отпускане на пенсия в Испания, след като съм пенсионерка в България? В момента работя с договор в една фирма и като домашна прислужница в къща. На 68 г. съм.

Людмила Цветанова

Въпрос:

В апартамента, в който живея, сме регистрирани двама души, като другото лице е пенсионер в Испания. Ще влияе ли това на моята пенсия?

Въпрос:

Колко трудов стаж трябва да имам, за да кандидатствам за субсидия, която се отпуска на лица, навършили 55 години и останали без работа? Имам 2 г. стаж в Испания и 14 г. стаж в България. На 54 г. съм и от 8 месеца съм в болничен.

Димитринка Йорданова

Въпрос:

На 63 г. съм и ми предстои да подам документи за пенсиониране. В Испания имам 8 г. стаж, в България – 25 г. Ще мога ли да се пенсионирам?

Петранка Атанасова

Въпрос:

Какви документи трябва да представя в ИНЕМ, за да получа субсидия над 55 г.? Трябва ли да представя български паспорт? Когато ги взема, увеличава ли се стажът? Мога ли да работя, докато ги получавам, и колко часа? В момента съм на 56 г. и имам по 16 г. стаж в двете държави. Мога ли да се пенсионирам по-рано?

Ана Христова

Въпрос:

В Испания съм от 12 г. и работя почасво сервисио доместико. Осигуряват ме само 50 часа месечно, а аз работа по 12 часа на ден. Какви права имам, след като работодателите не са коректни?

Мария Илиева

 

Отговорите на трудовото аташе Елица Славчева и на адв. София Николаева може да намерите в брой 601 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: