Нова дума

Трудовото аташе Елица Славчева и адв. София Николаева се срещнаха с българи в Барселона

zoom Трудовото аташе Елица Славчева и адв. София Николаева се срещнаха с българи в Барселона

22 март 2018

Близо 80 българи, живеещи в Барселона и околностите, присъстваха на срещата със съветника по трудови и социални въпроси в посолството в Мадрид Елица Славчева и с адв. София Николаева, която се състоя на 17 март в ресторант Pura Brasa Rambla. Тя бе организирана от Асоциация „Св. Георги“ – Барселона и вестник „Нова дума“ с подкрепата на Grupo Happy. Трудовото аташе разясни най-важните моменти при пенсионирането в България, а юристът говори за пенсионирането в Испания. Двете отговориха и на десетки въпроси, свързани с трудови права, помощи, NIE и др. В този брой публикуваме изложенията на Елица Славчева и София Николаева за пенсионирането. В следващия ще публикуваме въпросите и отговорите. 

Елица Славчева:

Първо бих искала да благодаря на вас – всички присъстващи, за това, че сте отделили от времето си да бъдете на нашата среща, както и на всички, които направиха възможно провеждането и организирането на това събитие: Асоциация „Св. Георги“ – Барселона, Grupo Happy и вестник „Нова дума“.

Бих искала да ви запозная с условията за пенсиониране в България, като ще се спра на различните видове пенсии, които се отпускат по нашето законодателство, на процедурата и на необходимите документи. 

След проведената реформа в пенсионна система, в България започна покачване както на възрастта, необходима за пенсиониране, така и на осигурителния стаж. Например, през настоящата 2018 г., жените при най-масовата 3-та категория труд могат да се пенсионират при навършена възраст от 61 г. и 3 месеца и при условие, че имат поне 35 г. и 6 месеца осигурителен стаж. Съответно мъжете – при навършени 64 г. и 1 месец и 38 г. и 6 месеца осигурителен стаж.

Главната цел е да се достигне изравняване както за мъжете, така и за жените – 65 години през 2037 г., като стажът ще е 37 г. за жените и 40 г. за мъжете.

В случай че лицата нямат право на пенсия по тези условия (чл. 68, ал. 1), те могат да се пенсионират при условие, че имат поне 15 години действителен осигурителен стаж. Това означава, че в него не се включва времето през което мъжете са отбивали военната си служба (доказва се с военна книжка или с удостоверение от съответния военен архив). Не се включва и времето, през което жените са ползвали отпуска за бременност и раждане. Т.е. това трябва да е времето, през което действително е полагана трудова дейност и са внесени осигуровки. Възрастта обаче в този случай е по-висока. През тази година е 66 г. и 2 месеца, като всяка година нараства с по 2 месеца.

За определени категории лица има различни видове условия. Могат да се пенсионират при по-ранна възраст и по-малко години осигурителен стаж. Това са например лица, които са работили в областта на отбраната, на МВР, на различни специализирани агенции по сигурност, пожарникари и т.н. И тук също има нарастване на възрастта.

България предвижда възможност за пенсиониране при различни условия и за т.нар. категорийни работници – работещите при 1 и 2 категория труд. Това са работници или служители, работили при вредни или опасни условия, което им дава право да се пенсионират по-рано и при различно изискване за осигурителен стаж. За да се възползвате от тази възможност, трябва да сте имали поне 10 години стаж при 1 категория или поне 15 г. стаж при 2 категория. В противен случай целият ви осигурителен стаж следва да се превърне към 3 категория, като правилото е, че 4 години при 2 категория се зачитат за 5 години от 3 категория и 3 години от 1 категория – съответно за 5 години от 3 категория.

 

Пълният текст е публикуан в брой 600 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: