Нова дума

Признаване на дипломите на медицинските сестри; кога спират помощите за над 55 г.; осигуряване според европейските регламенти

zoom Признаване на дипломите на медицинските сестри; кога спират помощите за над 55 г.; осигуряване според европейските регламенти

11 януари 2018

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Елица Славчева отговаря на ваши въпроси и разяснява теми от областта на трудовото и социалното законодателство в България и в Испания. Ако и вие имате питания, пишете ни

 

Въпрос 1:

Здравейте!
Бих желал да задам въпрос към съветника по трудови и социални въпроси Елица Славчева. Той е следният:

Работя в Испания като аутономо и се осигурявам. Наскоро открих ЕООД в България. От НАП ми казват, е трябва да се осигурявам в България. От Seguridad Social ми казват, че имам право само на 1 място в Европейския съюз да се осигурявам. Бихте ли ми дали повече информация как е правилно да постъпя?

Благодаря предварително!

Добрин Блажев 

Въпрос 2:

Многоуважаема г-жо Славчева,

Имам няколко въпроса към вас и ще ви бъда много благодарна, ако ми отговорите.

1. В България получавам наследствена вдовишка пенсия и съм здравно осигурена. От 2011 г. в Испания получавам субсидии над 55 г. и също съм здравно осигурена. Редно ли е? Да не би да си имам проблеми?

2. Решението за отпускането на помощта е в сила от 18.11.2011 г. (преди реформите) до датата на пенсионирането ми – 11.04.2018 г., когато навършвам 65 г. (при заварено положение). Това решение ще бъде ли в сила или ще ме пенсионират по новите правила, след като от България имам трудов стаж над 20 г., от Испания – 8 г.? Нямам необходимите 100% прослужени години. Тази пролет ходих в INSS, но ми отговориха, че зависело от стажа в България. Като му дойдело времето, ще станело ясно. На мен би ми било по-добре и така мисля, че би трябвало да се пенсионирам въз основа на издаденото решение.

3. А в България, поради недостиг на трудов стаж, ще се пенсионирам във втората половина на 2019 г. Имам ли възможност да се откажа от пенсията, която ще ми бъде изчислена – около 190 лв., и да продължа да получавам 50% от наследствената, която получавам в момента и е по-висока – 326 лв. Моля ви, обяснете ми какви възможности имам.

4. И последното – възможно ли е да взема лично от НОИ-София документ U-3, който се изисква за прослужените години в България при пенсиониране тук или се изисква по служебен път от Seguridad Social?

Извинявам се, че не успях да напиша по-кратко въпросите си!

Поздрави към всички вас!

Недялка Христова

Въпрос 3:

Уважаема г-жо Славчева,

Аз съм медицинска сестра със завършено образование в България, но по стечение на обстоятелствата в момента работя като домашна помощничка в Испания. Разбрах, че страните от Европейския съюз издават електронни професионални карти за няколко професии, включително и за медицинските сестри. Възможно ли е да дадете повече подробности от къде се вадят и дали Испания ги признава? Аз питах в колегията в България, но не можаха да ми дадат информация.

Имам 25 години трудов стаж в болница в България, а през 2007 г. завърших магистратура здравен мендижмънт. Тук съм от 2009 г. Имам ли шанс с тази карта да работя като сестра тук, без да е необходимо да минавам цялата процедура по признаване и приравняване на дипломите?

С надежда ще чакам вашия отговор на страниците на вестника!

С благодарност,

Даниела

Въпрос 4:

Здравейте, г-жо Славчева!

Моят въпрос е свързан с формуляр Е-104. Имам стаж в Испания до миналата година. Поради различни обстоятелства, не успях да се запиша на парото, тъй като чаках сигурна работа, която се оказа лъжа, изпуснах сроковете и така… От скоро работя на черно. За пред испанската държава съм здравно осигурен. Ако реша да се завърна в България и взема формуляр Е-104, за да си възстановя здравноосигурителните права, без да плащам, в него ще фигурирам ли като здравноосигурен в Испания или ще пише само последната ми работа? Ако е последното, сигурно в НАП ще ме накарат да си платя осигуровките…

Ще чакам с интерес отговора ви!
Поздрави!

Филип Ангелов

Въпрос 5:

Здравейте!

Какво се случва с помощите, като направя 65 г и не отговарям на валидните в момента условия за пенсиониране? Защото при отпускането на помощта 10 години по-рано те са били други…

Василев 

Въпрос 6:

Здравейте, драга редакция!

Имам следното питане към трудовото аташе Елица Славчева.

Благодаря й за това, че преди няколко броя обясни за доходите при помощите над 55 г. и за това дали пенсията от България влияе. Но бих искала, ако може, да конкретизира какво значи доходи от всякакво естество да не надвишават 75% от минималната заплата тук?

Ако, примерно, аз имам пенсия в България от тази година и получавам помощи над 55 г. тук, кое се счита за доход, като подавам документите за подновяване – само пенсията или и двете неща? Защото по логика аз декларирам някакви доходи, за да ми отпуснат тази помощ и не виждам смисъл да я декларирам и нея.

Благодаря предварително!

Поздрави,
Снежка  

Отговорите на Елица Славчева, съветник по трудовите и социални въпроси, са публикувани в брой 595 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: