Нова дума

Добавка към испанската пенсия; доходи и помощи над 55 г.; инвалидна пенсия

zoom Добавка към испанската пенсия; доходи и помощи над 55 г.; инвалидна пенсия

7 септември 2017

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Елица Славчева отговаря на ваши въпроси и разяснява теми от областта на трудовото и социалното законодателство в България и в Испания. Ако и вие имате питания, пишете ни

Въпрос 1:

Здравейте, г-жо Славчева!

Бих искал да Ви попитам дали пенсионирането в България влияе на помощите над 55 г.? В момента ги получавам. Тази година навършвам 61 г. и мога да се пенсионирам в България. Дали обаче това ще окаже ефект и да ми спрат субсидиите тук заради в пенсията в България, ако тук не отговарям на условията за предпенсиониране?

Димитър Руменов

Въпрос 2:

Уважаема г-жо Славчева,

С искрено задоволство чета вашите материали в „Нова дума“, защото са много полезни. Дойде и моят ред да Ви задам своя въпрос. За две години работа в Испания с осигуровки ми отпуснаха малко повече от 20 евро пенсия. Като приспаднат и пенсията ми в България, в Испания ми дават добавка, защото живея тук. Само че общия сбор на трите суми, които получавам, е по-малък от минималната пенсия в Испания (637,70 евро) с около 100 евро. Защо е така? Не трябва ли добавката да е точно до размера на минималната сума?

Благодаря предварително за отговора Ви!

Борисова

Въпрос 3:

Здравейте, г-жо Славчева!

Отскоро имам пенсия по болест, но след 3 месеца навършвам годините за пенсиониране на база на трудовия стаж в Испания. Мога ли да запазя и двете пенсии или ще трябва да избера една от тях? Каква е процедурата в България по отношение на двете пенсии?

Благодаря Ви!

Никола Димов

 

Отговорите на Елица Славчева, съветник по трудовите и социални въпроси в Посолството на Р. България в Мадрид, са публикувани в брой 587 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: