Нова дума

Пенсиониране и помощи над 55 г.

zoom Пенсиониране и помощи над 55 г.

13 юли 2017

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Елица Славчева отговаря на ваши въпроси и разяснява теми от областта на трудовото и социалното законодателство в България и в Испания. Ако и вие имате питания, пишете ни

Въпрос 1:

Здравейте!

Пиша Ви по повод пенсионирането в България и Испания. Въпреки че помествате информация във всеки брой на вестника, не ни става много ясно какви са стъпките, за да се пенсионира някой и в двете държави.

Молим Ви, ако е възможно, да публикувате стъпка по стъпка какво трябва да се направи, кога, къде и какви документи трябва да се представят тук и там.

Много ще сме благодарни!

Много поздрави на целия колектив на вестника и да Ви има много години!

Галина Стоянова

Въпрос 2:

Здравейте!

След 10 г. в Испания, се върнах в България и работих там с договор и осигуровки. Сега обаче искам да се завърна в Испания. Мога ли да се регистрирам в Бюрото по труда тук? Може ли да обясните каква е процедурата, какви документи ми трябват и как ще изчислят размера и периода, през който ще получавам обезщетение?

Благодаря!

Поздрави!

Симо

Въпрос 3:

Здравейте!

Искам да попитам следното: навършвам 55 г., работя на трудов договор, и имам 10 г. трудов стаж. Имам ли право на помощи?

Галина Петрова 

Въпрос 4:

Здравейте!

Пет години трудов стаж в Испания и 19 години трудов стаж в България дават ли ми право на помощи за 55 години? В момента съм на 56 години.

Благодаря!

Дарина Ганева

Въпрос 5:

Здравейте, г-жо Славчева!

Благодаря Ви за изчерпателните отговори, които давате на читателските въпроси в нашия вестник. Имам следното питане към Вас: за какво служи модел Е205. Искат ми го от SEPE, но досега не съм срещала информация за него.

Благодаря Ви предварително!

Поздрави!
Ивкa

 

Отговорите на Елица Славчева, съветник по трудовите и социални въпроси в Посолството на Р. България в Мадрид, са публикувани в брой 584 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:

  1. Здравейте.Аз съм резидент на Испания .Имам следното питане към вас: майка ми , която е пенсионерка, ще дойде да живее постоянно при мен и за да се ползва със всички права тук ,какви документи са необходими тя да си изкара от България?
    Предварително благодаря!
    Поздрави!
    Мария