Нова дума

Изчисляване на размера на пенсията тук и декларация за живеещи у нас „испански“ пенсионери

18 май 2017

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Елица Славчева отговаря на ваши въпроси и разяснява теми от областта на трудовото и социалното законодателство в България и в Испания. Ако и вие имате питания, пишете ни.

Въпрос 1:

Здравейте, приятели!

Отново имам нужда от вашата помощ. Получавам вдовишка пенсия от Испания.  В момента живея и работя в Испания, но след няколко месеца се завръщам и ще живея и работя в България. В Seguridad Social ми казаха, че трябва всяка година до 30 март да представям declaración de fe y estado civil (декларация за живот и семейно положение). Въпросът ми е: от къде в България се получава този документ и необходимо ли е да се преведе и легализира?

Благодаря ви предварително.

Катя

 

Въпрос 2:

Здравейте, драга редакция!

Имам един въпрос към г-жа Елица Славчева. На 12.10.2017 г. ще навърша 65 г. В България имам 31 г. трудов стаж. Тук имам 6 г. и 8 месеца, от които всички са servicio doméstico. Беше ми прекратен трудовия договор на 22 август 2013 г. и си заминах за България. Там не съм работила, докато отново се върнах тук през 2015 г. Имам само 2 месеца осигурени през 2015 г. Сега работя на 4 часа, които са без осигуровки. Работодателят е съгласен да ме вдигне на алта, но аз да си ги плащам.

Въпросът ми е – ще има ли смисъл да започна да се осигурявам? Ще ми се вдигне ли процентът за пенсия, когато навърша годините, които се изискват? Влизам ли в категорията за пенсиониране на 65 г. или ще се покачва с месеци, според законодателството тук?

Благодаря ви предварително!

С почит и уважение,

Руска Иванова

 

Отговорите на Елица Славчева – съветник по трудовите и социални въпроси в Посолството на Р. България в Мадрид, може да намерите в брой 580 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: