Нова дума

Помощи, пенсии, доказване на испанския трудов стаж, здравни осигуровки

Помощи, пенсии, доказване на испанския трудов стаж, здравни осигуровки

4 февруари 2016

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Елица Славчева отговаря на ваши въпроси и разяснява теми от областта на трудовото и социалното законодателство в България и в Испания. в този брой отговорите са свързани с помощи, пенсии, доказване на испанския трудов стаж, здравни осигуровки. Ако и вие имате питания, пишете ни.

Въпрос 1:

Здравейте, приятели!

Обръщам се към вас за информация във връзка с пенсионирането на българи в Испания. В молбата, която получих от Social Seguridad в Испания, пише, че трябва да представя оригиналната трудова книжка и служителят ми каза, че те по служебен път ще поискат информацията от България. Но не разбрах дали трябва все пак да преведа и легализирам трудовата книжка? Моля ви, помогнете ми с информация.

Предварително благодаря.

Кити, Фуенлабрада

Въпрос 2:

Здравейте!

Бих искала да попитам може ли да се купят 8 месеца трудов стаж за майчинство?

Благодаря предварително!

Пламена 

Въпрос 3:

Здравейте, г-жо Славчева!

С какъв документ мога да докажа трудовия си стаж от Испания, за да се вземе предвид от работодателя ми в България при формирането на клас? Има ли европейски формуляр за това?

Благодаря за вниманието!

Георгиева

Въпрос 4:

Здравейте, драга редакция!

Имам питане към трудовото аташе. В момента съм на 50 години. Тъй като тук останах без работа, се прибирам окончателно в България. Не мисля да се връщам в Испания повече. Какви документи трябва да взема със себе си, за да мога да кандидатствам за пенсия след време?

Данаил, Валядолид

 Въпрос 5:

Здравейте!

Мой приятел, който работеше в Испания, се прибра завинаги в България и казва, че си е изтеглил социалните осигуровки за близо 14 г. трудов стаж тук в размер на няколко хиляди евро, и не смята да търси нищо от Испания – нито паро, нито помощи, нито пенсия. Не казва обаче подробности – откъде, как, кога. Има ли наистина такава практика и ако да – каква е процедурата?

Благодаря за отговора предварително.

Георги Колев 

Въпрос 6:

Здравейте, г-жо Славчева!

Имам един въпрос за испанската пенсия.

В България получавам 120 евро пенсия. Тук, в Испания, съм осигурявана през последните 4 години и 7 месеца. Имам адресна регистрация от 2004 г. Зеленият ми лист е от 2009 г.

Когато си подадох документите за испанска пенсия, ми казаха, че от 650 евро ще извадят българската ми пенсия и остатъка ще го получавам тук.

Само че, когато подадох документите за помощта, която дават към испанската пенсия до 650 евро, ми отговориха, че ще ми дадат процент за годините от 2009 до сега.

Правилно ли е това и ако не, имам ли право на обжалване?

Благодаря ви предварително!

Иванка Петрова, Cullera (Valencia)

Въпрос 7:

Здравейте!

Прочетох в „Нова дума“, че от догодина възстановяването на здравните права у нас ще е по-скъпо. Искам да попитам следното – изключена съм от системата на НАП за здравно осигуряване у нас поради напускане на страната. Тук обаче не работя и не се осигурявам. Само че имам право да ползвам здравни услуги, както всички граждани на ЕС, без да е необходимо да плащам нещо. Как може да бъде признато това ми право у нас, при евентуалното ми завръщане и да ми бъдат възстановени правата, без да плащам? Те искат само модел Е104, а аз, неработейки, няма как да го извадя и да го представя.

От НАП казва, че подлежим на задължително здравно осигуряване в страната, в която пребиваваме. Факт е, че аз имам такова в Испания, макар че не работя. Как обаче България ще ми го зачете?

Очаквам повече информация.

Цветанка Григорова

  

Отговорите на Елица Славчева са публикувани в брой 548 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: