Нова дума

Въпроси и отговори за пенсионирането

Въпроси и отговори за пенсионирането

26 ноември 2015

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Елица Славчева отговаря на ваши въпроси и разяснява теми от областта на трудовото и социалното законодателство в България и в Испания. В новия ни брой питанията са за пенсионирането и пенсиите. В него може да намерите информация и как да си запишете час за приемното време на г-жа Славчева.

Въпрос 1:

Здравейте, г-жо Славчева!

Благодаря за консултациите, които ни давате чрез „Нова дума“. Бих искал да Ви попитам какви са изискванията за получаване на контрибутивна инвалидна пенсия в Испания?

Благодаря!

Сашо Борисов

Въпрос 2:

Здравейте, драга редакция!

Имам въпрос към трудовото аташе Елица Славчева. Каква е възрастта и трудовият стаж за пенсиониране в Испания през тази година? Колко е минимумът стаж за получаване на минимална испанска пенсия? Имам предвид – пълен минимален размер, без добавката, която се губи, ако не живееш в Испания.

В очакване на отговора, ви благодаря!

Мария Савова

Въпрос 3:

Здравейте, уважаема редакция!

Имам следния въпрос. На 68 години съм. В България съм пенсионерка от 11 години. Там имам 32 години трудов стаж. Но когато съм подавала документи за пенсиониране в България, в същото време тук съм работила с осигуровки. Не съм знаела, че трябва да прекъсна работа и тогава да подам документите за пенсиониране,

Разбрах, че от тази година този закон е премахнат.

Тук, в Испания, имам 6 години и 6 месеца работени с осигуровки. Искам да попитам, ако подам тук документи за пенсиониране, в България ще бъда ли осъдена да връщам всичките пари за 11 години назад, тъй като моят случай е в минало време?

Надявам се да ми отговорите, за което ще ви бъда много благодарна!

Д. Георгиева

Въпрос 4:

Здравейте!

Моля за отговор на въпроса ми – закупеният в България стаж ще се зачете ли в Испания? По мои сметки точно 5 г. няма да ми стигнат и в България, и в Испания. И тъй като Испания не предлага опция закупуване, ще приеме ли за осигурителен стаж закупеният в България?

Ралица

 

Отговорите на тези въпроси, подготвени от съветника по трудови и социални въпроси, може да намерите в брой 543 на "Нова дума".

 

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: