Нова дума

Влияе ли размерът на българската пенсия върху испанската?

Влияе ли размерът на българската пенсия върху испанската?

15 октомври 2015

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Елица Славчева отговаря на ваши въпроси и разяснява теми от областта на трудовото и социалното законодателство в България и в Испания. Ако и вие имате питания, пишете ни

 

Въпрос 1:

Уважаема г-жо Славчева,

Имам няколко въпроси, свързани със закупуването на недостигащ осигурителен стаж за пенсия.

Бивши колеги от България ми казаха, че това няма да е възможно след края на 2015 г. Истина ли е това? Има ли значение, че живея в чужбина, по отношение закупуването на стаж? Каква е цената на един месец и колко е максимумът, който може да се купи? Също така бих искал да попитам възможно ли е да се купи стаж, ако нямам завършено висше или полувисше образование?

Благодаря предварително!

Марин Коцев

Въпрос 2:

Здравейте, г-жо Славчева!

От 2001 година работя в Испания с договор и осигуровки – общо 14 години. На 64 години съм. Имам още година и нещо до пенсия, но искам да знам как да кандидатствам за пенсия – първо в България и после в Испания или обратно? Каква е процедурата? Ако ми отпуснат първо българска пенсия, тя ще се отрази ли по някакъв начин на испанската?

Предварително Ви благодаря!

С уважение:

Йордан Костадинов

Въпрос 3:

Здравейте!

Работя в Испания от 5 години. Имам осигуровки по общия режим. Преди една година се пенсионирах в България поради навършена възраст. Искам да попитам дали е възможно, ако ми прекратят договора тук и ме пуснат на паро (обезщетение за безработица), да си го получавам в България, при условие, че там съм пенсионер?

Поздрави!

Димитър Иванов

Въпрос 4:

Здравейте, г-жо Славчева!

Може ли да разясните дали и как размерът на българската пенсия влияе върху испанската пенсия? Ако си получавам испанската пенсия в България, трябва ли да я декларирам там пред данъчните?

Благодаря ви за отговора предварително!

Тонка Антонова

 

Отговорите на тези въпроси са публикувани в брой 540 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: