Нова дума

Пенсиониране в Испания след помощи за над 55 години и инвалидна пенсия

6 август 2015

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Елица Славчева отговаря на ваши въпроси и разяснява теми от областта на трудовото и социалното законодателство в България и в Испания. Ако и вие имате питания, пишете ни

Въпрос 1:

Здравейте!

Имам следния въпрос: работих 4 години с договор в Испания и миналата година, преди да тръгна отново за там, се наложи операция и освидетелстване от ТЕЛК с 93% инвалидност. Сега очаквам пенсия по болест от България и се интересувам как бих могла да получа такава от Испания за годините осигурителен стаж там. В момента се намирам в България. Знам, че всяка държава си плаща частта от пенсията, в зависимост от стажа в нея. Надявам се за яснота по въпроса. Ще ви бъда благодарна за помощта.

С уважение,

Лазарина Георгиева

 

Въпрос 2:

Здравей, уважаема редакция!

Преди всичко искам да изразя на вас, редакторите, на г-жа Пощакова и на г-жа Славчева огромна благодарност и признателност за изключително ценната помощ, която оказвате на всички българи в Испания.

Обръщам се за първи път към вас, като ви моля да ми отговорите на някои въпроси, ако е възможно.

1. Имам резолюция за получаване на Subsidio de desempleo para mayores de 52 años от 2011 г. С влизането в сила на новия закон от 12.07.2012 г. се изисква за пенсиониране 65 години и 3 месеца възраст. Аз навършвам 65 години на 14.09.2015 г. Под кой закон попадам? По стария – 65 г., или по новия – 65 г. и 3 месеца?

2. Имам общ осигурителен стаж в Испания около 10 години. Ще подавам документите за изчисляване на пенсията по испанската система за пенсиониране. В зависимост от посоченото в първия въпрос, колко време преди навършването на възрастта трябва да подам документите? Колко време трае процедурата и просто да зная ще мога ли да започна да получавам пенсията веднага след датата на навършването на възрастта?

3. Колко евро е минималната контрибутивна пенсия в Испания?

4. В Е-301, в графата за приравнителен към осигурителния стаж, са нанесени 2 години военна служба. Би трябвало военната служба да се смята като осигурителен стаж – така ли е или не?

Обръщам се към вас, тъй като съм се убедил, че вашите отговори са изчерпателни и законно обосновани, докато испанските институции много често се ограничават с кратки отговори и некомпетентност.

Предварително ви благодаря!

Йордан Василев, Мадрид

 

 

Отговорите на трудовото аташе Елица Славчева може да прочетете в брой 536 на "Нова дума".

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: